WOW-challenge

Weten leerlingen eigenlijk wel dat ze onder zeeniveau wonen? En wat er zou gebeuren als de dijken doorbreken?

Om deze video te bekijken, moet je social cookies accepteren

De WOW-challenge ('Wonen Onder Water'-challenge) is een spel waarmee we jonge mensen op een eenvoudige, speelse en actieve manier willen laten nadenken over het belang van dijken, gemalen en klimaatadaptatie. Een best complex probleem invoelbaar maken en tegelijk vooral leuk om te spelen!

Onder tijdsdruk spelen teams met én tegen elkaar in een fysiek spel, om te zorgen dat de (eigen) gemeenten en polders droog blijven. Leerlingen gaan aan de slag met vragen zoals "Wat betekent het om (gedeeltelijk) te wonen onder zeeniveau?" en "Hoe gaan we daarmee om in de toekomst?".

Kunnen alle leerlingen hun water in hun polder op peil houden?!

Dit kunt u verwachten van het spel:

  • fysiek actief & energiek
  • teamspirit - samenwerken
  • in 1 lesuur te spelen
  • laagdrempelig (weinig instructie)
  • meerdere keren te spelen

Het spel is gemaakt voor jongeren uit de 2e en 3e klas van de middelbare school. Wilt u het spel met de klas spelen? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in!

750 jaar Schie­land en de Krim­pe­ner­waard

In 2023 bestaat het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard 750 jaar. Het 750-jarig bestaan is aanleiding om verschillende programma’s voor het grote publiek en in het bijzonder voor jongeren te organiseren. In ons gebied bevindt zich het laagste punt van Nederland (-6,76 meter NAP) en door de gevolgen van klimaatverandering worden overstromingen en droogte een steeds groter risico in onze regio. Toch zijn de meeste mensen er zich helemaal niet bewust van dat we in zo’n kwetsbaar gebied wonen.

De WOW-challenge moet op een leuke manier het bewustzijn over de kwetsbaarheid van onze eigen leefomgeving bij leerlingen vergroten. We hebben dit spel in mei 2023 gelanceerd, ter ere van onze 750ste verjaardag.

Aanvraagformulier waterspel


Aanhef aanvrager
Privacyverklaring*