Regenval zorgt voor minder droogte

19 september 2022
De regen die deze dagen valt en de aanvoer van zoet water vanuit Duitsland zorgen ervoor dat we in ons gebied minder last hebben van de droogte.

Geen extra zoet water meer nodig

Door de neerslag hebben we geen extra zoet water meer nodig vanuit de omliggende waterschappen via de zogenaamde klimaatbestendige wateraanvoer (KWA). We nemen maatregelen binnen ons eigen gebied om het water in de sloten en plassen op de juiste hoogte én van zo goed mogelijke kwaliteit te houden. Dit doen we door water aan- of juist af te voeren vanuit de verschillende delen binnen ons werkgebied. De Krimpenerwaard ontvangt water vanuit de Lek. De sloten en vaarten in het Schielandse deel van ons gebied houden we op peil door water in te laten vanuit de Hollandsche IJssel, via de Snelle Sluis bij Moordrecht. Dit water kan ook de Rotte bereiken. Regenwater houden we waar mogelijk vast in ons watersysteem.

Daar waar het water nog te zout is, zorgen we dat dit niet ons gebied in komt. Daarom laten we in Rotterdam nog geen water in vanuit de Nieuwe Maas.

Blauwalgen

Er komt helaas op meerdere plekken nog wel blauwalgen voor. We verwachten door de weersverwachting wel dat deze in de komende weken verdwijnen.

Dijken in de gaten blijven houden

Onze dijken en kades kunnen de regen die deze en de aankomende weken valt goed gebruiken. De dijken die gevoelig zijn voor droogte en waar al eerder scheuren zijn ontdekt, blijven we controleren op eventuele verzakkingen of schades.