Blog - KIJK op veiligheid

11 november 2022
Sinds een aantal maanden KIJK ik (red. Martijn Sander) anders naar de derde etage van ons hoofdkantoor en vooral de collega’s die er hard aan het werk zijn.

Met veel plezier heb ik gekeken en KIJK ik naar de vlogs van ‘onze’ Guido (Verweij red.) als hij weer eens als razende reporter verslag doet vanaf een dijk in de Krimpenerwaard in een vlog. Uit betrouwbare bron weet ik dat er nog een hoop vlogs klaar liggen en stiekem wacht ik ook op een aflevering met bloopers.

Geen bloopers

Uiteraard geen bloopers waarbij hij zich verstapt en met een verstuikte enkel verder moet, maar het soort bloopers waar hij zelf ook om kan lachen zonder te denken aan de pijn die hij had.

Na één van zijn eerste vlogs heb ik hem eens een mailtje gestuurd. In het kort kwam het erop neer dat ik, hoewel het een leuke vlog was, mij wel zorgen maakte over zijn veiligheid en die van de medewerkers van een aannemer.

Werken in een omgeving die niet afgesloten is en waar ‘gewone’ mensen met fietsen en auto’s doorheen rijden brengt een aantal risico’s met zich mee waar ik als medewerker arbeidsveiligheid niet per sé heel erg lekker op ga. Of beter gezegd we kennen allemaal wel verhalen van wegwerkers of verkeersregelaars die onderste boven worden gereden. Soms per ongeluk en soms helaas zelfs bewust.

Dat soort risico’s komen overigens niet alleen KIJKen op de dijk maar ook op alle wegen waar de medewerkers van ons hoogheemraadschap bezig zijn om hun taken uit te voeren. Of het nu gaat om het gangbaar houden van sloten en duikers, het controleren van rioolgemalen of het inmeten van de hoogte van bijvoorbeeld wegen overal op en langs de weg is er een risico op aanrijding.

Dus hierbij een voorstel, laten we allemaal eens de snelheid gaan rijden die aangegeven is bij wegwerkzaamheden. Niet omdat er een bord staat met daarop een maximum snelheid, nee, we doen het omdat we zelf niet willen dat onze collega, buurman -vrouw, of erger een familielid ooit wordt geschept als ze aan het werk zijn voor ons.

Martijn Sander, medewerker Veiligheid en gezondheid