Nieuw gemaal De Nesse geopend

Nieuw gemaal De Nesse geopend

Vrijdag 11 juli opende bestuurder Chris van der Velden van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard het nieuwe gemaal De Nesse aan de IJsseldijk in Ouderkerk aan den IJssel. Hij onthulde samen met een van de omwonenden het informatiepaneel op de dijk. Het nieuwe gemaal houdt het water in de polder De Nesse op peil.

Afgelopen jaar verving het hoogheemraadschap het verouderde gemaal aan de IJsseldijk Noord. Naast het bestaande gemaal is een nieuw vispasseerbaar gemaal gebouwd.

Het oude gemaal De Nesse (bouwjaar 1884) is gerestaureerd.

Het oude gemaal uit 1884 is vervangen en gerestaureerd. De pomp- en de elektrotechnische installatie van gemaal De Nesse waren verouderd en de bemalingscapaciteit was teruggelopen tot onder de bemalingsrichtlijn. Om het huidige én geplande (nieuwe) watersysteem van de Krimpenerwaard bedrijfszeker te kunnen blijven bemalen, heeft het hoogheemraadschap een nieuw gemaal gebouwd naast het oude gemaal. Het nieuwe gemaal heeft visvriendelijke pompen zodat ook de vissen veilig vanuit de polder op de Hollandsche IJssel kunnen worden gezet.

Het hoogheemraadschap bedankt de omwonenden

"Tussen het nieuwe gemaal en het nieuwe uitstroomhoofd is een stalen persleiding door de dijk geboord. Hiervoor is aan de binnen- en buitenzijde van de dijk een (tijdelijke) stalen damwandkuip aangebracht," aldus bestuurder Chris van der Velden. Nadat het nieuwe gemaal is gebouwd, is het oude uitstroomhoofd aan de buitenzijde van de dijk gesloopt. Om de veiligheid van de dijk te waarborgen, is de oude persleiding van het gemaal volgespoten met schuimbeton. Toen het nieuwe gemaal klaar was, is het buitendijks talud ter plaatse van het gesloopte uitstroomhoofd in de IJssel hersteld met klei, zetsteen en bestorting. "Al deze werkzaamheden brachten soms overlast met zich mee voor de omwonenden. Ik wil deze mensen dan ook hartelijk bedanken voor hun begrip en geduld" zegt Van der Velden.

Beheerder Jan Spek, die met zijn gezin naast het gemaal woont is erg trots op het eindresultaat. "We restaureerden het oude gemaal, omdat het een historisch waardevol gemaal is binnen het beheersgebied van ons hoogheemraadschap. Gemaal De Nesse past in deze omgeving en willen we niet verloren laten gaan." In het oude gemaal staan de schakelkasten die het nieuwe gemaal aansturen.