500 scholieren debatteren over water

500 scholieren debatteren over water

Het Nationaal Jeugdwaterschapsbestuur organiseert op woensdag 11 februari het eerste Nationaal Jeugdwaterschapsdebat voor scholieren. Zeventien Havo 3 klassen uit heel Nederland gaan op die dag de debatstrijd met elkaar aan.

Het Nationaal Jeugdwaterschapsbestuur organiseert op woensdag 11 februari het eerste Nationaal Jeugdwaterschapsdebat voor scholieren. Zeventien Havo 3 klassen uit heel Nederland gaan op die dag de debatstrijd met elkaar aan. De CSG Willem de Zwijger uit Schoonhoven is ook van de partij. Uiteraard debatteren ze over watergerelateerde stellingen. Stellingen die door het Nationaal Jeugdwaterschapsbestuur zijn bedacht.

Op regionaal niveau worden al wel watergerelateerde debatwedstrijden gehouden, maar op nationaal niveau is dat nog nooit gebeurd. Door de scholieren in debat te laten gaan over water(schaps)gerelateerde stellingen hoopt het Nationaal Jeugdwaterschapsbestuur jongeren meer te interesseren voor water en waterbeheer. De deelnemers aan deze debatwedstrijd zijn geselecteerd door de Nederlandse waterschappen. Dit betekent dat er leerlingen uit Groningen, maar ook uit Zuid-Limburg aan het debat deelnemen. Kortom een uniek evenement. Ruim 500 middelbare scholieren komen naar Lelystad om met elkaar te debatteren over water en/of waterbeheer.

Nationaal Jeugdwaterschapsbestuur

Het Nationaal Jeugdwaterschapsbestuur is een groep jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Zij vertegenwoordigen voor een periode van maximaal twee jaar allemaal een waterschap. Van de 23 Nederlandse waterschappen hebben er 21 een jeugdbestuurder. Belangrijkste doel is om de jeugd meer te betrekken bij het werk van de waterschappen. Enerzijds om de waterschappen meer naamsbekendheid te geven,  anderzijds om de jeugd mogelijk te interesseren om in de toekomst bij een waterschap te werken.

Lancering Kieskompas

Op 18 maart worden verkiezingen voor de waterschappen gehouden. Om de keuze voor de inwoners te vergemakkelijken maken de waterschappen gebruik van Kieskompas. Na het beantwoorden van dertig stellingen worden kiezers geplaatst in het politieke landschap van het waterschap, te midden van alle deelnemende partijen. Kieskompas is hierbij volledig transparant: met één simpele muisklik worden alle partijposities en onderbouwingen zichtbaar. Zo kunnen kiezers hun opvattingen op ieder gewenst onderwerp vergelijken met die van de politieke partijen. Vlak voor het finaledebat van het Nationaal Jeugdwaterdebat wordt het Kieskompas voor de waterschappen officieel gelanceerd.