Kieskompas Waterschapsverkiezingen gelanceerd

Kieskompas Waterschapsverkiezingen gelanceerd

Vanaf woensdag 11 febuari kunnen kiezers naar kieskompas.nl voor stemhulp bij de waterschapsverkiezingen. Op 18 maart zijn er verkiezingen voor 22 waterschappen, tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Statenverkiezingen. Het Kieskompas is woensdagmiddag onder begeleiding van André Krouwel gelanceerd tijdens het Nationaal Jeugdwaterschapsdebat in Lelystad, waar 500 leerlingen uit heel Nederland met elkaar debatteerden over water.

Er valt wat te kiezen!

Kieskompas laat zien dat er bij de aankomende waterschapsverkiezingen echt iets valt te kiezen. Kies je voor hogere dijken, of wil je meer ruimte voor het water? Liever een lage waterstand voor de landbouw, of kies je voor een hoger peil tegen verdroging? Ga je voor natuur of liever recreatie?

Goed waterbeheer is onmisbaar voor het voortbestaan van Nederland. Waterschappen zorgen voor veiligheid, schoon en voldoende water. Maar daarnaast zit er een maatschappelijke waarde aan het werk van de waterschappen, denk aan de zorg voor een mooie leefomgeving, volksgezondheid, het bijdragen aan een duurzame samenleving. Belangrijke waarden die het waard zijn te gaan stemmen.

Belangrijkste regionale issues

Lokale onderwerpen staan centraal in het Kieskompas. In waterschappen aan de kust spelen andere issues dan in het rivierengebied en in gebieden met veel veengronden. Hoe schoon is het open zwemwater? Mogen ganzen worden afgeschoten en muskusratten worden gevangen? Moeten waterschappen democratischer worden, of moeten er juist meer deskundigen in het bestuur komen?

Het wetenschappelijke team van Kieskompas, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft voor elk waterschap een Kieskompas gemaakt waarmee kiezers kunnen zien welke partij het beste past bij de eigen opvattingen.

Het Kieskompas voor de waterschappen is vanaf vandaag te bereiken via www.schielandendekrimpenerwaard.nl/verkiezingen