Nationale WaterSpaarders Dag 2015: 5 minuten in actie voor energiebesparing

Nationale WaterSpaarders Dag 2015: 5 minuten in actie voor energiebesparing

Donderdag 3 september 2015 is de 2e Nationale WaterSpaarders Dag op en rond het Plein in Den Haag. Het evenement, onder leiding van dagpresentator Ruben Nicolai, wordt bijgewoond door prinses Laurentien, minister Stef Blok, vertegenwoordigers uit de energie- en watersector, politici, WaterSpaarders Ambassadeurs en Haagse schoolkinderen.

De Nationale WaterSpaarders Dag maakt zichtbaar hoe kinderen samen met hun gezin energie besparen door niet langer dan 5 minuten te douchen. Kinderen en bekende Nederlanders springen vijf minuten touwtje op het plein in Den Haag. Om te laten zien dat 5 minuten echt lang is (met o.a. prinses Laurentien, Ruben Nicolai, Humberto Tan, Tako Rietveld, Jamai Loman en Pieter van den Hoogenband).

WaterSpaarders komt voort uit de wens van kinderen om zelf iets te doen om klimaatverandering tegen te gaan en de natuur te behouden. Ruim 30.000 kinderen doen inmiddels mee met WaterSpaarders. De drie initiatiefnemers (het Wereld Natuur Fonds, Unilever en de Missing Chapter Foundation van prinses Laurentien) en een steeds groter wordende groep partners ondersteunen de missie van de kinderen om thuis hun gezinnen aan te zetten tot vijf minuten douchen.

Nederlanders douchen nu gemiddeld 9 minuten. Een besparing van 4 minuten door alle Nederlanders staat gelijk aan jaarlijks 77.000 Olympische zwembaden vol met warm water of de CO2 uitstoot van 763.000 auto’s. En een gezin van vier personen bespaart zo’n 220 euro per jaar.

WaterSpaarders spreekt kinderen, leerkrachten en bedrijven aan omdat het vernieuwend, impactvol en eenvoudig is. Prinses Laurentien, oprichter en directeur Missing Chapter Foundation: “Kinderen zeggen: “als je iets wilt, dan doe je het toch gewoon?” Energiebesparing vinden ze logisch en daarom willen ze in actie komen. Die ‘can do’ mentaliteit werkt aanstekelijk. Zo kun je dus ook naar gedragsverandering kijken.”

De waterschappen ondersteunen WaterSpaarders. Waterschappen zorgen voor het zuiveren van afvalwater. Sloten en plassen zouden anders ernstig vervuild raken. Zuinig en bewust omgaan met water is essentieel. Per dag spoelt iedereen 130 liter vuil water weg. Het verdwijnt door de wc, gootsteen en het doucheputje. De waterschappen doen er alles aan om afvalwaterzuivering zo duurzaam mogelijk te maken, door energie op te wekken tijdens het zuiveringsproces en zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen. Korter douchen is een heel goed idee. Want, niet allen thuis bespaar je energie maar er komt ook minder vuil water bij de afvalwaterzuiveringen dat scheelt energie en CO2 uitstoot.

Als 1 miljoen mensen een minuut minder douchen per dag geeft dat een energiebesparing van 880 kWh/dag. Ofwel 1 minuut minder douchen, levert een daling van de CO2 emissie op van 520 kg per dag en is goed om het broeikas effect te verminderen.