Opening dijkversterking Bergambacht Ammerstol Schoonhoven: officiële bestuurlijke opening – 10 september

Opening dijkversterking Bergambacht Ammerstol Schoonhoven: officiële bestuurlijke opening – 10 september

Het is zover: het werk aan dijkversterking Bergambacht-Ammerstol-Schoonhoven (BAS) is afgerond. Na vijf jaar werkzaamheden voldoet de Lekdijk tussen Bergambacht en Schoonhoven weer aan de wettelijke veiligheidsnormen.

Dat betekent dat de dijk nu weer hoog en sterk genoeg is om een extreem hoge waterstand te weerstaan. Over een tracé van 5,7 kilometer zijn diverse maatregelen toegepast om de dijk te versterken, zoals steunbermen van klei, stalen stabiliteitsschermen / erosieschermen en betonnen diepwanden.

Ter ere van de officiële opening wordt een gedenkteken onthuld bij Het Rode Licht langs de Lekdijk in Ammerstol door deltacommissaris Wim Kuijken samen met dijkgraaf Hans Oosters, burgemeester van de Krimpenerwaard Tjerk Bruinsma en Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal Rijkswaterstaat. Bij het Rode Licht vond in 2011 ook de starthandeling van de dijkversterking plaats.

In gesprek met bewoners

Op Lekdijk 101 in Ammerstol spreekt onder andere de deltacommissaris vervolgens bewoners die bijna vijf jaar ‘in de werkzaamheden’ hebben gewoond door de uitvoering van de dijkversterking. Het officiële deel eindigt met de overhandiging van het eerste boek Werken en wonen langs de Lek in Het Gebouw in Ammerstol. Het boek is een compilatie van verhalen van onder andere bewoners die over hun betrokkenheid bij de dijk vertellen en hoe zij de werkzaamheden hebben ervaren.

Voor de bewoners van de dijk is een feest georganiseerd op zaterdag 19 september.