Rotterdam zet een nieuwe stap in de strijd voor droge voeten

Rotterdam zet een nieuwe stap in de strijd voor droge voeten

Foto en ontwerp: Fien Dekker

Letterlijk, want dankzij de Rain(a)way-tegel vormt de stoep straks een belangrijke waterberging voor regenwater. Dat meldt dagblad Metro.

Rotterdam krijgt steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Vooral in de stenige gebieden kan de plotselinge hoeveelheid water voor overlast zorgen. De Rain(a)way-tegel van bedenker Fien Dekker zorgt ervoor dat het regenwater bovengronds wordt opgevangen. Daarmee wordt het rioolsysteem ontlast.

Zichtbare waterberging

Het gebruik van de innovatieve tegel is vooralsnog een proef die plaatsvindt voor het Katshoekgebouw in het Rotterdamse Zomerhofkwartier. Daar komt onder de straat een regenwaterriool, een lange voortuin en een soort opengewerkte tegel, de Rain(a)way-tegel. De open tegels vormen een soort gootjes waarin het regenwater wordt opgevangen, zichtbaar blijft, en vervolgens langzaam wegzakt in de grond.

Japanse architectuur

Dekker liet zich voor haar uitvinding inspireren door Japanse architectuur die de wateropvang volgens haar ‘zichtbaar en mooi’ maakt: na iedere regenbui ontstaan er mini-riviertjes in de publieke ruimte. Omdat de tegels niet direct geschikt zijn om over te lopen, worden op een aantal plekken ‘staptegel’ geplaatst om over te kunnen steken.

Waterpleinen

De ontwerpster werkt inmiddels samen met stedelijk ontwerpbureau DE URBANISTEN dat eerder een primeur had met het waterplein. Dit plein, waarvan er inmiddels een aantal zijn gerealiseerd in Rotterdam, combineert waterberging met sport en spel. Is het droog dan biedt het plein plek aan spelende kinderen; bij extreme regen vangt het circa 1,7 miljoen liter water op van daken uit de buurt. 

Bron:www.rotterdam.nl/rotterdamsewereldprimeurmetrainawaytegel