Spandoek toont energiewinning uit afvalwater

Spandoek toont energiewinning uit afvalwater

Woensdag 8 juli is er een spandoek met een opvallende digitale teller geplaatst aan de gevel van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het doek is goed te zien vanaf de Maasboulevard en bedoeld om passanten bewust te maken van energiewinning uit afvalwater.

Op het doek prijkt een vrouw  met wasgoed  en een wasmachine met daarnaast een digitale teller. De teller geeft  aan  hoeveel wasjes je zou kunnen draaien van de energie die op die dag tot dat tijdstip  al is opgewekt. (Een wasmachine gebruikt gemiddeld 1 kilowattuur per wasbeurt)  De teller staat in verbinding met de ‘energiefabriek’ op onze afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer, onderaan de Van Brienenoordbrug in Rotterdam. Aan het eind van de dag springt de ‘wasjes-teller’ weer op nul, om vervolgens in de loop van de volgende dag weer op te lopen tot ruim 12000 wasjes

Waterschapsenergie is van ons allemaal!

De afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer draait inmiddels voor ruim 60% op eigen waterschapsenergie, afkomstig van poep en plas. Dus van ons allemaal! De afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer zuivert dagelijks het afvalwater van bijna 275.000 inwoners uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel en het afvalwater van bedrijven.  
Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard werkt aan technologieën om steeds meer energie terug te winnen uit rioolwater. Uiteindelijk is het de bedoeling de afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer helemaal energieneutraal te laten draaien.

Afvalwater produceren we dagelijks in ons eigen huis, met elke douchebeurt en met elke gang naar het toilet en uit dit afvalwater wordt energie gehaald, maar hoe wordt dit eigenlijk gedaan? Ga naar de pagina over waterschapsenergie en kom alles te weten over het proces.