Tegel eruit, groen erin in Delfshaven!

Tegel eruit, groen erin in Delfshaven!

Afgelopen Pinksterweekend voerden het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Rotterdam, samen met Krachtgroen en een groep vrijwilligers actie voor een groener en waterbestendiger Rotterdam. Het doel: minder tegels en meer groen in Rotterdamse tuinen.

De voorzitter van de gebiedscommissie Tom Harreman en hoogheemraad Paul van den Eijnden gaven samen met een groep vrijwilligers in Delfhaven het startsein voor de vergroeningsactie bij Post West aan de Tidemanstraat. Samen met het Rotterdamse Green Team en Buurt Bruist gaven zij tuintips en lieten zij zien hoe bewoners met een minimale investering hun eigen leefomgeving kunnen vergroenen. Als extra motivatie deelden zij gratis tuinplanten uit.

Leg uw tuin niet vol met tegels

“Door middel van de actie Tegel eruit, groen erin! willen we bewoners van Rotterdam bewust maken van de voordelen van meer groen en minder tegels in de tuin. Zo kan tijdens een hevige regenbui het water sneller de grond in zakken. Dit helpt wateroverlast voorkomen”, stelt Paul van den Eijnden. Hij is sinds april bestuurder Waterveiligheid en Wegen bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. “We willen Rotterdammers motiveren tegels uit hun tuin te halen en deze te vervangen door beplanting. Naast het feit dat dit goed is voor de waterhuishouding -er blijft minder water op straat staan als het hard regent- maken we ook onze eigen leefomgeving groener en mooier.”

Ook gebiedsvoorzitter Tom Harreman staat positief tegenover het initiatief: “Een groene leefomgeving verbetert de gezondheid, de sociale cohesie, de sociale veiligheid, de aantrekkelijkheid van een woonomgeving en is natuurlijk goed voor het klimaat. Op en rond het Tidemanplein is een bewonersgroep actief met 'Tidemantuinieren'.

Buurt Bruist heeft samen met bewoners het binnenterrein van Post West onttegeld en omgevormd tot een gezamenlijke binnentuin. Afgelopen weekend ging hier de eerste nieuwe aanplant in. Daarnaast hebben zij een geveltuin aangelegd met het Green Team en de bewoners. We hopen dat deze actie een mooie opstap is naar het verder vergroenen van Delfshaven.”

Buurt Bruist en het Green Team

Buurt Bruist is het vergroeningsproject van Krachtgroen met, voor en door bewoners in de buurt. Het Green Team bestaat uit groenspecialisten van de gemeente Rotterdam. Waar zij zich dagelijks bezighouden met het groen van de gemeente, richten zij zich de komende periode ook op de tuinen van Rotterdammers.  

Meer informatie

www.rotterdam.nl/tuintips

www.buurtbruist.nl/index.php/buurt-bruist-kalender/