Voorkomen verspreiding karpersterfte in Hoge Bergse Bos

Sinds begin augustus is er een aanhoudende sterfte van karpers in de wateren van het Hoge Bergse Bos in Bergschenhoek. Gemiddeld acht dode karpers per dag worden aangetroffen en verwijderd. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gaat nader onderzoek verrichten om de oorzaak van de karpersterfte te achterhalen.

Donderdag 13 augustus worden enkele levende karpers gevangen en ook dode soortgenoten verzameld door een beroepsvisser. Deze vissen worden naar het Central Veterinary Institute in Lelystad gebracht en onderzocht op de aanwezigheid van virussen waaronder het Koi Herpes Virus. Zodra de onderzoeksresultaten beschikbaar zijn, maken we deze bekend.

Om verspreiding van virussen of andere ziekteverwekkers te voorkomen, raden we aan zorgvuldig met vangtuig en karpermat om te gaan en deze na gebruik grondig te ontsmetten. Ook wordt het verplaatsen van karpers of andere vis vanuit en naar het Hoge Bergse Bos ontraden. Door zorgvuldig te werk te gaan, willen we samen met de recreatievissers verdere besmetting tegengaan en het effect van een mogelijke infectie indammen.

We blijven in de gaten houden hoe de situatie zich ontwikkelt.