AquaReUse nu ook onder de aandacht bij het Europees Parlement

AquaReUse nu ook onder de aandacht bij het Europees Parlement

Een van de speerpunten in de Europese Unie op milieugebied is de ontwikkeling van de Circulaire Economie. Op 12 januari vond een vergadering plaats van de commissie van het Europese Parlement, die zich bezig houdt met watervraagstukken op dit gebied.

Theo Cuijpers van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, specialist op het gebied van water in relatie tot glastuinbouw, gaf hier een presentatie over AquaReUse, het proces van waterketensluiting in de glastuinbouw dat sinds 2015 toegepast wordt bij een aantal glastuinbouwbedrijven in de Overbuurtse polder.

Internationaal wordt Aquareuse beschouwd als een van een praktische en aansprekende projecten van hergebruik van afvalwater in Europa. In Europa wordt namelijk nog vrij weinig huishoudelijk en bedrijfsafvalwater hergebruikt, bijvoorbeeld als industriewater, gietwater of drinkwater. Dit in tegenstelling tot in andere continenten, zoals Australië en de Verenigde Staten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen en onderzoekt samen met het Europees Parlement op welke manier hergebruik kan worden gestimuleerd. De Europese Commissie werkt zelfs aan nieuwe richtlijnen hiervoor. Bij het opstellen van nieuwe Europese richtlijnen worden ervaringen met bestaande projecten en zoveel mogelijk meegenomen. Dat betekent dat ambtenaren van waterschappen regelmatig bevraagd worden in Brussel.

Download

Press release - The contribution of Water to Circular Economy