Betere waterhuishouding in Hillegersberg-Schiebroek

Betere waterhuishouding in Hillegersberg-Schiebroek

Hoogheemraad Dorenda Gerts en afdelingshoofd Martin Vink bij de stuw

Maandag 25 januari stelde hoogheemraad Dorenda Gerts van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een belangrijk onderdeel van het watersysteem in de Rotterdamse wijk Hillegersberg-Schiebroek officieel in gebruik. Deze nieuwe waterverbinding bij de Ankie Verbeek-Ohrlaan, die bestaat uit een stuw en een duiker, is een belangrijke schakel in een serie maatregelen om de waterhuishouding in het gebied te verbeteren.

De aanleg van de stuw en duiker maakt het mogelijk om water via een andere route af te voeren. Dit komt de waterkwaliteit van de Bergse Plassen ten goede. “Met deze maatregel zetten we ons in voor een betere waterhuishouding in de Bergse Plassen. Bovendien zorgen we met deze uitbreiding voor een robuuster watersysteem dat beter berekend is op de toekomst”, aldus Dorenda Gerts. Bij de aanleg van stuwen en gemalen houdt het hoogheemraadschap zoveel mogelijk rekening met de vispasseerbaarheid. Deze nieuwe stuw maakt het vissen mogelijk om vanuit het Schiebroek onder de Ankie Verbeek-Ohrlaan door naar het bovengelegen gebied te zwemmen.

Nieuw gemaal

Voor een verdere optimalisatie van het watersysteem begint het hoogheemraadschap later dit jaar met de bouw van een nieuw gemaal aan de Bergweg Zuid. Het water vanuit Hillegersberg en Schiebroek stroomt straks onder de Ankie Verbeek-Ohrlaan door, via gemaal Bergweg Zuid naar het Lage Bergse Bos en gemaal Lansingerland. Dit gemaal pompt het water ten slotte naar de Rotte. Dankzij visvriendelijke pompen kunnen vissen straks doorzwemmen naar het Lage Bergse Bos.

Meer informatie over het project leest u op onze projectenpagina.