De eerste paal van de windmolen Kralingseveer is geslagen

De eerste paal van de windmolen Kralingseveer is geslagen

Op 16 maart is de eerste paal de grond in gegaan voor de windmolen op het terrein van de awzi Kralingseveer. Met de windmolen leveren Energieleverancier HVC en het hoogheemraadschap een bedrage aan de regionale en landelijke opgave voor productie van duurzame energie. Het startsein voor de eerste paal werd gegeven door Toon van der Klugt (Hoogheemraad Schieland en de Krimpenerwaard), Wethouder Van Cappelle (gemeente Capelle aan den IJssel) en Dion van Steensel (directeur HVC).

In 2020 moet 14% van de energie in Nederland duurzaam zijn. De energie die de windmolen opwekt is jaarlijks goed voor 2.600 huishoudens. Het hoogheemraadschap faciliteert de bouw van de windturbine door grond op het terrein van awzi Kralingseveer ter beschikking te stellen.

De molen heeft een levensduur van 20 jaar of langer en levert jaarlijks een CO2-reductie op van 5.050 ton, wat vergelijkbaar is met 1.350 auto’s die jaarlijks 25.000 km per jaar rijden. Toon van der Klugt (Hoogheemraad HHSK): “Wij als waterschap worden in ons werk direct geconfronteerd met klimaatverandering. Voortschrijdende temperatuur- en zeespiegelstijging, droogte en extremere piekbuien hebben grote gevolgen voor onze taak om laag Nederland leefbaar en veilig te houden. We vinden het ons belang als waterschap werkelijk bij te dragen aan de realisering van duurzaamheid en faciliteren daarom initiatieven zoals de bouw van deze windturbine op ons terrein. Op deze locatie hebben wij zelf al een grote biogasinstallatie gebouwd waarmee wij uit ons afval al 75% van onze eigen energiebehoefte opwekken. Kralingseveer is daarmee inmiddels een hotspot van daadwerkelijke duurzaamheid ”.“De windmolen is een mooie samenwerking tussen HVC en aandeelhouder HHSK”, aldus Dion van Steensel (directeur HVC). “Hierdoor kunnen bedrijven in de directe omgeving schone energie afnemen. En we onderzoeken hoe burgers kunnen participeren in de windmolen”. Josien van Cappelle (Wethouder duurzaamheid, Capelle aan den IJssel) vult aan: “Het is een mooi initiatief, deze windmolen op het bedrijventerrein Rivium betekent een forse impuls voor het opwekken van duurzame energie in Capelle”.