Derde Nationale WaterSpaarders Dag

Derde Nationale WaterSpaarders Dag

Donderdag 13 oktober vindt de derde Nationale WaterSpaarders Dag plaats in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Tijdens dit bijzondere evenement lanceert WaterSpaarders een unieke uitdaging: de Deal van 5 Miljard. Onze hoogheemraad Agnes van Zoelen is bij de lancering aanwezig.

De WaterSpaarders-beweging stimuleert energiebesparing door iedereen aan te zetten tot maximaal vijf minuten douchen. De jonge WaterSpaarders dagen heel Nederland uit om binnen een jaar tijd 5 miljard liter warm water te besparen. In Diergaarde Blijdorp wordt het startsein van de Deal gegeven door prinses Laurentien, Jamai Loman en aanwezige kinderen. Jamai heeft speciaal voor deze gelegenheid een 5’ minuten douchelied geschreven. Samen met duizenden kinderen in het hele land zingen de WaterSpaarders dit lied symbolisch om vijf voor twaalf.

WaterSpaarders komt voort uit de wens van kinderen

WaterSpaarders komt voort uit de wens van kinderen om zelf iets te doen om klimaatverandering tegen te gaan en de natuur te behouden. De drie initiatiefnemers (het Wereld Natuur Fonds, Unilever en de Missing Chapter Foundation) en een steeds groter wordende groep partners ondersteunen de missie van de kinderen om thuis hun gezinnen aan te zetten tot vijf minuten douchen.

Nederlanders douchen nu gemiddeld negen minuten. Een besparing van vier minuten door alle Nederlanders staat gelijk aan jaarlijks 77.000 Olympische zwembaden vol met warm water of de CO2 uitstoot van 763.000 auto’s. En een gezin van vier personen bespaart zo’n 220 euro per jaar. Prinses Laurentien, oprichter Missing Chapter Foundation: “Dit is een unieke beweging. Kinderen denken compromisloos en zijn actiegericht. Hun houding is: als het heel simpel is om je gedrag te veranderen en het is goed voor de natuur en onze toekomst, waarom doen we het dan niet allemaal? Die urgentie is nodig en daarom bestaat WaterSpaarders. Nu is het een kwestie van samen aan de slag en volhouden.”