Gevolgen van de hevige regenval

Gevolgen van de hevige regenval

De waterpeilen in Schieland en de Krimpenerwaard zijn aan het zakken. Er is in de nacht van donderdag 23 juni op vrijdag 24 juni geen grote hoeveelheid regen gevallen. Toch zijn wij nog zeker tot na dit weekend druk bezig het overtollige water af te voeren.

Op sommige plekken is er daarom nog hoog water zichtbaar en mogelijke wateroverlast. In totaal hebben we in de afgelopen week ruim 24 miljoen kuub water uit ons gebied gepompt.

Door de hevige regenval van afgelopen dagen zijn riolen overgelopen. Voornamelijk in stedelijk gebied is er daarom mogelijk stankoverlast. Ook in het landelijke gebied kan dit ontstaan.

Daarnaast kan er door het vervuilde water uit het riool vissterfte optreden. Mocht u dode vissen aantreffen, dan kunt u dit melden bij uw gemeente. Dit kan door te bellen naar de 14+netnummers.

 
Capelle aan den IJssel, Lansingerland en Rotterdam 14 010
Gouda, Krimpenerwaard en Waddinxveen 14 0182
Krimpen aan den IJssel en Zuidplas 14 0180
Zoetermeer 14 079

Extra maatregelen

De afgelopen dagen hebben we een deel van het regenwater tijdelijk opgeslagen in het waterplein Benthemplein, de waterberging onder de Museumparkgarage en bovenop de Kruispleinparkeergarage. Na de buien stroomt het water weer terug in het watersysteem.

Meer informatie

Voor meer informatie, vragen of meldingen van wateroverlast kunt u terecht bij onze Klanteninformatie via telefoonnummer 010 45 37 200 of en melding maken via ons meldingsformulier.

Wateroverlast komt ook veel voor in kruipruimtes, kelders en souterrains. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Kijk op het Waterloket.

Via deze link kunt u de veelgestelde vragen over de hevige regenval, vissterfte en stankoverlast lezen.

Wat u kunt doen?

Ook u kunt helpen om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. Tuinen zijn steeds vaker en meer betegeld. Hierdoor zakt het water niet in de bodem, maar loopt het regenwater het riool in, naar de afvalwaterzuivering. Eigenlijk zonde, want regenwater hoeft niet schoongemaakt te worden. Bovendien kan dit regenwater tijdens hevige buien zorgen voor overlast. Het riool raakt vol en er kan water op straat komen te staan. Meer groen en minder tegels in de tuin helpt wateroverlast te beperken. De beplanting en de bodem houden het water namelijk vast. Het water blijft hierdoor in uw tuin en stroomt niet weg via het riool.

Meer tips om wateroverlast in uw eigen tuin te voorkomen zijn te vinden op www.rotterdam.nl/tuintips.