Hoogheemraad Toon van der Klugt opent expositie over de dijk

Hoogheemraad Toon van der Klugt opent expositie over de dijk

'Een dijk van een dijk’. Onder die noemer exposeert de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel (HVC) in het kleinste museum van Nederland over de IJsseldijk.

“We zijn voor onze tijdelijke exposities altijd op zoek naar onderwerpen die spelen”, legt Anneke van den Bremen van HVC uit. “Toen we hoorden over de dijkversterking was de keuze snel gemaakt om daar aandacht aan te besteden.” Anneke is sinds 2001 vrijwilliger bij HVC. Samen met andere vrijwilligers organiseert ze tentoonstellingen in het Dief- en Duifhuisje. In 1996 vond een eerste expositie in dit monumentale pandje plaats.

Hoogheemraad Toon van der Klugt heeft zaterdag 9 april de tentoonstelling in het Dief- en Duifhuisje officieel geopend. De expositie toont de geschiedenis van de dijk en de plannen voor de dijkversterking. ‘Een dijk van een dijk’ is iedere tweede zaterdag van de maanden april tot en met oktober geopend. Toegang is gratis.

Van der Klugt geeft aan dat de dijk langs de IJssel is een van de oudste in Nederland is en nauw is verbonden met het hoogheemraadschap. “De dijk beschermt het meest vitale deel van de Randstad. Het bestuur nam daarom in de vorige bestuursperiode al het besluit niet langer te wachten op gewenste regelgeving bij het Rijk, maar de zwakste stukken op eigen initiatief vast aan te pakken. Daarom zijn we nu zo ver, kan de dijkversterking in juni beginnen en is de dijk hier volgend jaar weer fit om drie miljoen burgers en zeer veel bedrijven goed te beschermen.’, aldus de hoogheemraad.

Hij is erg enthousiast over de tentoonstelling. Van der Klugt: “De expositie is erg interessant en vertelt een goed verhaal over de dijken en de rivier in de geschiedenis. Het is knap dat de club vrijwilligers in zo’n kleine ruimte zo’n compleet verhaal kunnen laten zien. Ik ben erg onder de indruk van het enthousiasme van de historische vereniging”.

Meer informatie staat op www.hvc-capelle.nl.