Hoogheemraadschap draagt bij aan Waterplein Frederiksplein

Hoogheemraadschap draagt bij aan Waterplein Frederiksplein

Frederiksplein in aanbouw

Het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap heeft op 29 juni ingestemd met financiële bijdrage aan de realisatie van waterplein Frederiksplein in Crooswijk, Rotterdam. Delen van dit gebied hebben bij hevige regenval te maken met wateroverlast op straat.

De gemeente en het hoogheemraadschap maken daarom ruimte om in totaal 250 kubieke meter regenwater op te vangen. Op die manier helpt het plein in de toekomst de wateroverlast in de buurt flink te beperken. De werkzaamheden vinden momenteel plaats.

Aangezien het nieuwe waterplein middenin een woonwijk ligt, is de buurt tijdig bij het project betrokken. Bewoners willen graag een groen en veilig plein, dit vormt daarom een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Tegelijkertijd wordt het een multifunctioneel plein dat de opvang van regenwater combineert met een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners. Zitplekken, groen en een voetbalveldje maken het geheel compleet.

Leerlingen van de plaatselijke Oscar Romeroschool hebben bovendien enthousiast meegetekend aan een afbeelding die midden op het plein moet komen. Gemeente en hoogheemraadschap verzorgden daarnaast een gastles op de basisschool, waarbij de kinderen werden meegenomen in het Rotterdamse waterverhaal en – letterlijk – naar het waterplein in aanleg.

Hoogheemraad Paul van den Eijnden over het plein: “Waterschappen en gemeente hebben in de stad al de nodige maatregelen uitgevoerd om de omgeving waterbestendig te maken. Bij zware buien, zoals we die ook vorige week zagen, blijkt weer hoe belangrijk een goede waterhuishouding voor de stad is. Waterpleinen zijn inmiddels beproefde maatregelen die plezier, nut en noodzaak verenigen.”

Van den Eijnden vervolgt: “Niet overal is daar echter ruimte voor. Op veel plaatsen liggen ook andere maatregelen zoals geveltuinen en groene daken voor de hand. Per gebied kijken we samen met de omgeving wat de mogelijkheden zijn. Overal geldt dat bewoners en andere partijen daarbij onmisbaar zijn, we hebben elkaar hier gewoon hard nodig. Ook daarom is het geweldig om te zien dat de kinderen uit de buurt meedenken over hoe dit plein eruit moet zien. ”

Het plein is naar verwachting eind juli klaar om zowel bewoners als regenwater te ontvangen.

Foto Frederiksplein

Uitleg op het Frederiksplein
Foto Frederiksplein

Schoolkinderen krijgen uitleg over hoe het plein water bergt