Nationale Molen- en Gemalendag: bezoek onze molens en het Jan Anne Beijerinckgemaal

Nationale Molen- en Gemalendag: bezoek onze molens en het Jan Anne Beijerinckgemaal

Molen Haastrecht

Komend weekend is het Nationale Molen- en Gemalendag. Kom op zaterdag gezellig een kijkje nemen in een van onze molens of het Jan Anne Beijerinckgemaal.

Zowel de recent gerestaureerde Haastrechtse Molen in Gouda als de Prinsenmolen in Rotterdam Hillegersberg zijn zaterdag 14 mei geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur.

De Haastrechtste Molen draait zaterdag voor het eerst sinds de ingrijpende restauratie in 2015. Daarbij is onder andere de rieten kap volledig vernieuwd. Om te zorgen dat de molen ook met eventuele veranderingen in het waterpeil zijn werk kan blijven doen, is daarnaast de vijzel opgeknapt en verlengd. Dat onderdeel zorgt ervoor dat het water uit de polder naar hoger gebied kan worden gemalen. Dankzij de uitgevoerde werkzaamheden kan de molen ook in de toekomst zijn werk goed blijven doen.

Hoogheemraad Dorenda Gerts bezoekt de Haastrechtste Molen op zaterdag om 13.00 uur. “Molens zijn vaak prachtige monumenten en vertellen het verhaal hoe we in Nederland al eeuwen aan en mét het water werken. Erg mooi dat je zulke iconen op een dag als deze kunt bezoeken en in werking kunt zien”, aldus Dorenda Gerts.

Daarnaast brengt hoogheemraad Paul van den Eijnden samen met burgemeester Peter Oskam zaterdag een bezoek aan het Jan Anne Beijerinckgemaal in Capelle aan den IJssel om 13.00 uur.

U bent van harte welkom om de molens en het gemaal te komen bezichtigen. De molenaars en machinist van het gemaal leiden u graag rond en geven u meer uitleg.

Restauratie molen Haastrecht

Opknappen vijzel Haastrechtse molen

Locaties

Haastrechtse molen
Provincialeweg West 64, 2808 PC Gouda
10.00 uur – 16.00 uur
Meer informatie https://www.facebook.com/Molen-van-de-polder-Beneden-Haastrecht-772100092883275

Prinsenmolen
Prinsemolenpad 72, 3054 XM Rotterdam
10.00 uur – 16.00 uur
Meer informatie http://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=990

Jan Anne Beijerinckgemaal
Bermweg 13, Capelle aan den IJssel
10.00 uur – 16.00 uur
Meer informatie http://www.beijerinckgemaal.nl/