Open Monumentendag: historisch Beijerinckgemaal opent zijn deuren

Open Monumentendag: historisch Beijerinckgemaal opent zijn deuren

Jan Anne Beijerinckgemaal

Op zaterdag 10 september opent het historisch gemaal zijn deuren. Van 10.00 uur tot 16.00 uur kunt u het gemaal in Capelle aan de IJssel bezoeken.

Het Jan Anne Beijerinckgemaal, genoemd naar de waterbouwkundige die onder meer de Zuidplas heeft drooggelegd in de 19e eeuw, is het oudste nog functionerende elektrische gemaal van Nederland. Het wordt alleen gebruikt in geval van nood. Maar speciaal voor bezoekers tijdens de Open Monumentendag zal het gemaal de hele dag in werking worden gesteld.
U krijgt een rondleiding door het gemaal door mensen van de Stichting Beijerinckgemaal die het gemaal beheert. Ook wordt op Monumentendag in het gemaal de nieuwe tentoonstelling IJSPRET geopend van de Historische Vereniging Capelle aan de IJssel.

Kom gezellig langs voor een kopje koffie of thee!

Het landelijke thema van de Open Monumentendag is dit jaar Iconen & Symbolen. Een van dé symbolen van Rotterdam en regio is natuurlijk ‘water’. Zo zijn er rond dit thema nog andere plekken te bezoeken, zoals de ondergrondse waterberging van het voormalig Stoomgemaal Oostplein (Admiraliteitskade 96). Zie www.openmonumentendag.nl

Adres

Bermweg 15
Capelle aan de IJssel