Uniek kijkje: hoe een verborgen waterberging de singels schoonhoudt

Uniek kijkje: hoe een verborgen waterberging de singels schoonhoudt

Dinsdagmiddag 3 mei wandelde een enthousiaste groep in het kader van de Week van Ons Water tijdens prachtig weer van de Westersingel naar de ondergrondse waterberging onder de Museumparkgarage in Rotterdam.

Onderweg en op locatie gaven twee waterexperts van het hoogheemraadschap en de gemeente uitleg over de werking van het watersysteem op deze plek in hartje Rotterdam. “Ik kom bijna dagelijks langs de singel, maar nu blijkt toch hoe weinig ik ervan weet – en hoe belangrijk zulk water is voor Rotterdam. Een interessant verhaal!”, aldus een deelnemer.

De wandeling begon op de kop van de Westersingel, die ondergronds is verbonden met de waterberging Kruisplein. Deze waterberging bevindt zich boven op het dak van de parkeergarage. Als bij intensieve neerslag het waterpeil in de Westersingel meer dan tien centimeter stijgt, loopt het water de berging in. Als het waterniveau weer daalt, stroomt het grootste deel van het water vanzelf terug naar de Westersingel, het laatste deel water en vuil stroomt in het riool.

Een ander onderdeel van de wandeling was het beeldenterras aan de Westersingel. Dit lager gelegen wandelpad is zo ingericht het kan fungeren als extra wateropslag bij hevige regenval.

Een bak met 10 miljoen liter water

Vervolgens ging de wandeling naar de ondergrondse panoramazaal van de waterberging in de Museumparkgarage. Ook deze waterberging dient als tijdelijke opvang van regenwater bij hevige buien. In het dichtbebouwde centrum van Rotterdam is geen ruimte voor het aanleggen van extra singels en op de meeste plaatsen is het ook niet mogelijk om gescheiden riolen aan te leggen voor hemelwater en afvalwater. De waterberging biedt hiervoor een oplossing. Wanneer de singels en de riolen in het stadscentrum de hoeveelheid regenwater niet meer kunnen verwerken, neemt de waterberging het overtollige regenwater tijdelijk op. Hoewel hij nauwelijks zichtbaar is, draagt deze ondergrondse bergruimte dus flink bij aan het schoonhouden van de singels.

Zodra het ophoudt met regenen, wordt de berging weer leeggepompt in het riool. In de grote bak kunnen we wel 10 miljoen liter water opslaan. De enorme bak staat binnen een half uur vol met water! De pompen zorgen ervoor dat de berging na 10 uur weer leeg is.

Een van de deelnemers blikt terug: “Het kijkje in de ondergrondse waterberging was een mooie afsluiter, zoiets zie je niet vaak! Ze lieten zelfs nog zien hoe die enorme bak met een vloedgolf wordt schoongespoeld.”

De Week van Ons Water duurt tot en met zondag 8 mei. Kijk voor meer activiteiten op www.weekvanonswater.nl.

Lees meer over waterberging op

www.rotterdam.nl/waterbergingkruispleingarage

en op

www.rotterdam.nl/ondergrondsewaterbergingmuseumparkgarage

.


Week van Ons Water mei 2016 2