Vogelgriep in Rotterdam

Afgelopen weekend is bij enkele watervogels in Plaswijckpark de vogelgriep (H5N8) vastgesteld. Dit virus is ook op andere plaatsen in Nederland en in omringende landen bij vogels gevonden.

Vogelgriep is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk zijn voor pluimvee en wilde (water)vogels. Denk bijvoorbeeld aan kippen, kalkoenen en eenden. Vogelgriep komt over de hele wereld voor. De variant H5N8 is zeer besmettelijk en ziekmakend voor wilde vogels en pluimvee en wordt verspreid door wilde (water)vogels.

Niet besmettelijk voor mensen

Infecties bij mensen zijn met deze variant nog nooit vastgesteld. Het H5N8 virus heeft dus wereldwijd nog nergens mensen ziek gemaakt. U kunt daarom gewoon Plaswijckpark bezoeken.

Wat moet u doen als u een dode vogel vindt in Rotterdam?

Raak zoals gewoonlijk dode vogels niet aan en ruim deze ook niet op. Rotterdammers bellen met 14010, zodat Stadsbeheer de dode vogels kan opruimen. Vindt u meerdere dode wilde watervogels op een zelfde plaats? Meldt u dit dan aan uw gemeente of het hoogheemraadschap. Hebt u vragen over gezondheid in relatie tot vogelgriep? Neem dan contact op met de afdeling Infectieziekten van de GGD Rotterdam-Rijnmond 010 43 39 897.

Wat moet u doen als u een dode vogel vindt in de regio Rijnmond?

Deze vogelgriep kan zich ook in de regio Rijnmond verspreiden. Mocht u een dode vogel vinden, neem dan contact op met uw gemeente. Hebt u vragen over gezondheid in relatie tot vogelgriep, neem dan contact op met de afdeling Infectieziekten van de GGD Rotterdam-Rijnmond 010 43 39 897.

Meer informatie

Veelgestelde vragen (RIVM).

Bron: GGD Rotterdam-Rijnmond