Wereldkampioenschappen roeien in de Eendragtspolder

Wereldkampioenschappen roeien in de Eendragtspolder

Zaterdag 20 augustus zijn de wereldkampioenschappen roeien op de Willem-Alexander Baan in de Eendragtspolder van start gegaan. Dit tweede WK roeien in Nederland binnen drie jaar vindt plaats in dezelfde zomer als de Olympische spelen waardoor het een wereldkampioenschap voor niet-Olympische nummers betreft.

Desalniettemin wordt dit het grootste WK roeien tot nu toe aangezien tevens het WK onder de 23 jaar en het WK junioren geroeid zal worden. Zo’n 2000 sporters uit 70 landen nemen aan dit wereldkampioenschap deel. Er worden zo’n 10.000 bezoekers verwacht. Het evenement duurt tot en met zondag 28 augustus.

Het is de eerste keer dat de Willem-Alexander Baan, geopend in april 2013 door de toenmalige kroonprins, voor een dergelijk evenement wordt gebruikt. Het is voor het hoogheemraadschap een mooie gelegenheid om het grote aantal nationale en internationale  sporters, bezoekers en andere gasten aan dit evenement uitleg te geven over dit unieke gebied met zijn waterbergende functie. De Eendragtspolder kan tijdelijk 4 miljoen m3 water opslaan en is daarmee een zeer belangrijk instrument voor het watersysteem van de Rotteboezem. Als onderdeel van de voorbereidingen voor het evenement heeft het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard het waterpeil in de roeibaan verhoogd. Dit is nodig om te voldoen aan de wedstrijdeisen van de internationale roeibond, zoals een waterdiepte van drie meter.

Samen met de andere founding fathers van de Eendragtspolder, waaronder de provincie Zuid-Holland en recreatieschap Rottemeren, heeft het hoogheemraadschap een informatietent bij de ingang. Bovendien wordt de sporters en hun begeleiders een zogenaamde ‘guided tour’ aangeboden door de Eendragtspolder. Gedurende een fietstocht van een uur leren zij alles over de waterberging in relatie tot klimaatverandering, de plas-drasgebieden, de werking van de gemalen en peilbeheer. Tevens is er aandacht voor nut en noodzaak van professioneel waterbeheer door de waterschappen in ons land, dat voor een groot deel onder de zeespiegel ligt.

Meer informatie over de WK roeien én het wedstrijdschema is te vinden op www.wrch2016.com.