Windmolen Kralingseveer bereikt de top

Windmolen Kralingseveer bereikt de top

36 heipalen van 30 meter lang, 75 ton wapeningsstaal en een diameter van 18 meter, 14 betonnen ringen, 45 meter staal, 3 wieken en een gondel van in totaal 15 meter lang. De opbouw van windmolen Kralingseveer is een spectaculair gezicht. Aan de voet van de Van Brienenoordbrug verrijst windturbine Kralingseveer op het awzi terrein van hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Met de windmolen leveren energieleverancier HVC www.hvcgroep.nl en hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een bijdrage aan de regionale en landelijke opgave voor productie van duurzame energie. In 2020 moet 14% van de energie in Nederland duurzaam zijn. De energie die de windmolen opwekt is jaarlijks goed voor 2.600 huishoudens. Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard faciliteert de bouw van de windturbine door grond op het terrein van awzi Kralingseveer ter beschikking te stellen.

Duurzaam opgewekte energie draagt bij aan het behalen van de doelstellingen uit het klimaataccoord dat is afgesloten in Parijs in 2015, en waarbij onder andere maatregelen zijn afgesproken om klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken. Waterschappen worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering, bijvoorbeeld extreme regenval. Daarom ondersteunt het hoogheemraadschap

Van vergunning tot realisatie

In november 2015 is de vergunning door de provincie Zuid-Holland verleend en vervolgens is in maart 2016 de bouw gestart. De laatste delen van de windmolen worden momenteel gemonteerd. De toren heeft een top  van 99 meter. De wieken worden 8 en 9 september  met een kraan van 120 meter op de toren geplaatst. De molen gaat naar verwachting in november in productie. De molen heeft een productiecapaciteit van 3 megawatt en een levensduur van 20 jaar of langer en levert jaarlijks een CO2-reductie op van 5.050 ton, wat vergelijkbaar is met 1.350 auto’s die jaarlijks 25.000 km per jaar rijden.

Kijkje nemen

Voor geïnteresseerden is een kijkplaats ingericht. Bij het informatiebord is een stukje grond verhard, zodat men met eigen ogen kan zien hoe de bouw vordert. Benieuwd hoe de opbouw van de windmolen verloopt? Bekijk de volgende animatie: