Zwemmen in de Rotte blijft voor eigen risico

Het hoogheemraadschap onderzoekt dinsdag 28 juni 2016 de Rotte op bacteriën uit eerder geloosd rioolwater. Dat heeft het hoogheemraadschap aan de stichting 010 Swim Experience aangeboden. De stichting organiseert zondag 3 juli 2016 een zwemwedstrijd in de Rotte, de Rotte Swim.

Donderdag 23 juni hebben na de hevige neerslag overstorten plaats gevonden. Dit houdt in dat de riolering is overgelopen in watergangen, die onder meer uitkomen in de Rotte. Hierdoor is de Rotte vervuild door verdund rioolwater, inclusief bacteriën die in rioolwater voorkomen. Bacteriën sterven normaal gesproken na een paar dagen. Zwemmen in de Rotte is altijd voor eigen risico maar het hoogheemraadschap heeft de stichting aangeboden deze week monsters te nemen om te kijken naar de hoeveelheid bacteriën uit het rioolwater. Uiterlijk vrijdag 1 juli wordt bekend of de Rotte deze bacteriën nog bevat. De organisatie bepaalt vervolgens zelf of de zwemwedstrijd doorgaat.

Zwemmen in de Rotte is altijd op eigen risico. Dit water heeft niet de functie zwemwater en wordt daarom normaal door het hoogheemraadschap niet gecontroleerd op blauwalg en bacteriën, zoals dat tweewekelijks of vaker gebeurt bij aangewezen zwemlocaties. Voor informatie over gecontroleerde zwemlocaties kun je terecht op www.zwemwater.nl of raadpleeg deze informatie via de zwemwater-app.