Nieuws 2016

Unieke samenwerking in de waterketen start in Krimpen aan de Lek

Op woensdagochtend 9 november gaf oud-minister Karla Peijs in Krimpen aan de Lek het startsignaal voor een unieke samenwerking in de waterketen. Voor het eerst worden de technische processen van een waterschap en een drinkwaterbedrijf op elkaar afgestemd. Hiervoor stroomt vanaf 2017 een reststroom van de nieuwe drinkwaterzuivering van Oasen via het riool naar de afvalwaterzuivering De Groote Zaag, beheerd door het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Unieke samenwerking in de waterketen start in Krimpen aan de Lek

Jeugdbestuurder Jasper Peters verricht starthandeling windmolen Kralingseveer

Windmolen Kralingseveer in Capelle aan den IJssel is gistermiddag officieel in gebruik genomen. Energieleverancier HVC bouwde de windmolen op het afvalwaterzuiveringsterrein van hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De windmolen is bijna 150 meter hoog en heeft een vermogen van 3 MW per jaar waarmee 2.600 gezinnen in hun energiebehoefte kunnen worden voorzien. Met een symbolische druk op de knop ‘opende’ Jasper Peters de windmolen.

Jeugdbestuurder Jasper Peters verricht starthandeling windmolen Kralingseveer

Bijna 10 miljoen voor aanleg getijdenparken regio Rotterdam

Dankzij bijdragen van verschillende partijen is de aanleg van een aantal getijdenparken in de regio Rotterdam een stuk dichterbij gekomen. Het gaat om de getijdenparken bij Maassluis, in de Wilhelminahaven in Schiedam, Polder De Esch – Eiland van Brienenoord in Rotterdam en buitenplaats Het Huys ten Donck te Ridderkerk. De aanleg van de Groene Poort Zuid (bij Rozenburg) is op stoom en in 2017 volgt de realisatie van de getijdenparken Mallegat en Nassauhaven (Feijenoord). In totaal is nu bijna 10 miljoen euro beschikbaar.