‘Iedereen verplicht een regenton’? Jongeren in debat tijdens Rotterdams Waterdebat

‘Iedereen verplicht een regenton’? Jongeren in debat tijdens Rotterdams Waterdebat

Het winnende debatteam van het Emmaus College met op de achterste rij de dijkgraven Hans Oosters, Michiel van Haersma Buma en Ingrid de Bondt

Tijdens het eerste Groot Rotterdams Waterdebat op 13 december in Blue City te Rotterdam debatteerden 60 leerlingen van zes scholen uit Rotterdam en omgeving met elkaar over waterthema’s. Het debatteam van het Emmaus College won de debatcompetitie en kreeg de prijs uitgereikt door de drie dijkgraven van de organiserende waterschappen.

De scholen uit Rotterdam en omgeving gingen met elkaar in debat rond de thema’s water, klimaatverandering en klimaatbestendige stad. Klimaatverandering heeft gevolgen voor hoe wij in de toekomst wonen, werken en recreëren. En voor het waterbeheer. De zeespiegel stijgt, we krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Dit betekent zwaardere buien, maar ook langere perioden met hitte en droogte. Hevige regenval kan leiden tot wateroverlast. We verwachten verder grotere extremen in de rivierstanden. De stad zullen we moeten aanpassen op de grillen van de natuur. Dit biedt natuurlijk ook kansen. Rond deze thematiek werd dit jongerendebat georganiseerd.

Jeugdbestuurders

Het Groot Rotterdams Waterdebat is een initiatief van de jeugdbestuurders van waterschap Hollandse Delta, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Hoogheemraadschap van Delfland. De jeugdbestuurders Gijs, Jasper en Tim helpen de waterschappen om met aansprekende activiteiten jongeren beter te bereiken.

Jasper Peters, jeugdbestuurder van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard: "Heel goed dat de waterschappen met deze debatwedstrijd jongeren betrekken bij watervraagstukken. We hebben hier in Rotterdam, maar ook elders in Nederland, echt te maken met grote uitdagingen door de klimaatverandering. Wij jongeren willen hier in de toekomst ook graag droge voeten houden. Daarom is het goed dat wij als jeugdbestuurders de ruimte kregen om dit debat te organiseren en het waterbeheer zo onder de aandacht brengen.”

Stellingen

Aan het debat deden debatteams van de volgende zes scholen mee: Emmaüs College, Laurens Lyceum en Wartburg College uit Rotterdam, Wolfert Lyceum uit Bergschenhoek, Dalton Lyceum uit Barendrecht en Lentiz Reviuslyceum uit Maassluis. Stellingen waarover gedebatteerd is zijn bijvoorbeeld: ‘de gemeentes en waterschappen moeten een tegeltaks invoeren’, ‘jongeren moeten verplicht een jaar het dijkleger in’ en ‘de waterschappen moeten rampenfestivals organiseren om te laten zien wat zij doen’.