Blog jeugdbestuurder Jasper Peters

Blog jeugdbestuurder Jasper Peters

jeugdbestuurder Jasper Peters

Mijn eerste jaar als jeugdbestuurder bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zit er alweer op, daarom leek het mij gepast om in dit blog terug te blikken op het afgelopen jaar.

Ontzettend leuk waren de Wereldhavendagen vorig jaar, waarvan ik een dag heb bijgewoond. Het belangrijkste voor mij was om contact te maken met aanwezige kinderen en hun kennis over waterveiligheid te testen. Zo hadden we bijvoorbeeld een klimmuur staan die de kinderen konden trotseren, voordat ze dat konden doen, werd hen de vraag gesteld hoe hoog het water bij hen thuis zou komen als de dijken zouden breken (Als ze het zelf niet wisten konden we dit aan de hand van hun postcode opzoeken).

Het zal u misschien niet verbazen, maar ik denk dat meer dan 90% geen idee had hoe hoog dat nou eigenlijk zou zijn. Daarna werd op de klimmuur aangewezen hoe hoog ze dan zouden moeten klimmen. De meesten sprongen meteen op de muur af en gingen enthousiast met een rotvaart naar boven, maar er waren er ook zeker een aantal die even slikten toen ze beseften wat er dan allemaal met hun spullen zou gebeuren. Hierbij moet wel gezegd worden dat de kinderen in Rotterdam prima kunnen klimmen en dus waarschijnlijk met gemak de zolder zullen halen.

Ook heb ik het afgelopen jaar gastlessen gegeven op een middelbare school. Voor mijzelf, en ik hoop ook voor de leerlingen, een erg leerzame ervaring. In tegenstelling tot de Wereldhavendagen kon ik de leerlingen hier meer vertellen over de dagelijkse bezigheden van het waterschap en de grote projecten die we hebben uitgevoerd, zoals de aanleg van waterberging de Eendragtspolder en het waterplein Benthemplein. Het was erg leuk om te zien hoe enthousiast de leerlingen op al deze weetjes reageren, met interessante en soms ook een beetje lastige vragen.

Ik vind het geweldig dat ik op deze manier jongeren meer kan vertellen over het hoogheemraadschap en ben ook zeker van plan om in de komende periode meer gastlessen te gaan geven.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog alle leuke en vooral leerzame bezoeken aan verschillende waterschappen en andere instanties met betrekking tot water, bijvoorbeeld Deltares. Ik heb tijdens deze bezoeken ontzettend veel geleerd over wat er allemaal komt kijken bij waterbeheer. Ook heb ik veel interessante gesprekken gehad over klimaatverandering en wat we als waterschap doen om ons te beschermen tegen de gevolgen hiervan.

Ik hoop dat ik al dit soort activiteiten voort kan zetten, om zo meer kennis op te doen en deze vervolgens door te geven aan mijn leeftijdsgenoten.

Als u vragen heeft, wees dan niet bang om ze te stellen via bijvoorbeeld Twitter: @JGLPeters.