Bouw gemaal Bergweg Zuid begonnen

Bouw gemaal Bergweg Zuid begonnen

Aanleg damwand voor gemaal Bergweg Zuid

De bouw van gemaal Bergweg Zuid in Bergschenhoek is begonnen. In de eerste week van september is de aannemer gestart met het drukken van de eerste damwanden. Het aanbrengen van de damwanden neemt naar verwachting tot december in beslag.

Daarnaast wordt er een tijdelijke damwand geplaatst voor de bouwkuip. Deze bouwkuip is nodig om het gemaal op de benodigde diepte te kunnen aanleggen. De palen en damwand zijn 22 meter lang. Deze lengte is noodzakelijk, omdat de bodem tot 18 meter diepte uit veen en klei bestaat. Dit is een diepte die gelijkstaat aan een flatgebouw van zeven verdiepingen.

Schoon en voldoende water

Door de bouw van het gemaal willen we de waterkwaliteit van de Bergse Plassen in Rotterdam verbeteren. Dit doen we door te voedselrijk water om de Bergse Plassen heen te leiden. Het water vanuit Hillegersberg en Schiebroek stroomt straks onder de Ankie Verbeek Ohrlaan door naar het Lage Bergse Bos en gemaal Lansingerland. Van daaruit zetten we het water op de Rotte.
Omdat de rijksweg A16 wordt doorgetrokken, gaat het nieuwe gemaal daarnaast het water op peil houden in het Molenlaankwartier in Hillegersberg.

Oplevering van het nieuwe gemaal staat gepland voor het najaar van 2018.

start bouw gemaal bergweg zuid

Meer informatie

Verbeteren waterafvoer Schiebroek en bouw gemaal Bergweg Zuid