Een duurzaam groen dak van rioolafval

Een duurzaam groen dak van rioolafval

BlueCity010 Circular Challenge

Het hoogheemraadschap heeft zich tot doel gesteld om in 2025 energieneutraal te zijn door het eigen energieverbruik te verminderen, meer duurzaam op te wekken en door meer circulair te werken.

Om circulariteit te stimuleren zijn wij een samenwerking aangegaan met onze overburen; Bluecity010. De afgelopen zes weken hebben wij met een afvalreststroom meegedaan aan de Circular Challenge. Een team van vier studenten is mogelijkheden gaan onderzoeken om het afval wat na het zuiveren van rioolwater achter de roosters blijft hangen, weer een goede tweede bestemming te geven. Wat blijkt: de afvalstroom bestaat voor 85% uit vochtige doekjes! Ook zaten er andere (hygiëne) producten in zoals tampons, maandverband en zelfs condooms. Deze afvalstroom kan mogelijk opgewerkt worden tot een vaste substantie, die samen met de achtergebleven mestresten en het vermogen om veel water op te nemen een goede ondergrond kan vormen om planten op te laten groeien. Gezamenlijk gaan we daarom kijken hoe we deze reststroom in de toekomst in kunnen zetten voor een klimaat adaptieve maatregel: groene daken!

Het waterschap ondervindt de directe gevolgen van de klimaatverandering; hevige hoosbuien en langere perioden van droogte. Gezamenlijk kwamen we op het idee om deze restroom in te zetten voor een klimaat adaptieve maatregel: groene daken! Op vrijdag 20 oktober was de finale en tot onze grote vreugde heeft ons team BlueRoofs gewonnen! Hierbij hebben zij de Circular Challenge wissel cup gewonnen, drie maanden begeleiding bij Bluecity en een startkapitaal van €5.000,-. We pakken direct door en gaan met het team om tafel om het vervolg te bespreken.