Gouderakse peilschaal maakt jeugd bewust van leven onder zeeniveau

Gouderakse peilschaal maakt jeugd bewust van leven onder zeeniveau

Dijkgraaf Hans Oosters en burgemeester Roel Cazemier onthullen de 'reuzen' peilschaal

Zaterdag 2 september is in het Gouderakse zwembad De Baan een bijzondere peilschaal onthuld. Dijkgraaf Hans Oosters deed dit samen met burgemeester Roel Cazemier van de gemeente Krimpenerwaard. De peilschaal is bedoeld om met name de jonge bezoekers bewust te maken van het overstromingsgevaar als gevolg van het leven onder zeeniveau. “Jongeren zijn de waterprofessionals van de toekomst, zij gaan ervoor zorgen dat we dan nog steeds in Nederland kunnen wonen en werken. Door de peilschaal kunnen zij op een leuke en leerzame manier kennismaken met het werk van de waterschappen”, aldus Hans Oosters.

De Stichting Zwembad Gouderak wil, in samenwerking met het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard dat verantwoordelijk is voor het beheer van de dijken, de jeugd informeren dat veilig wonen, werken en recreëren onder NAP niet vanzelfsprekend is. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam bleek recent dat het met het ‘waterbewustzijn’ van de jeugd slecht is gesteld. Op school leren kinderen doorgaans wel over de strijd tegen het water en de grote waterbouwkundige werken als de Deltawerken en de Zuiderzeewerken, maar horen nauwelijks iets over het overstromingsgevaar in de eigen omgeving.

Toespraak dijkgraaf bij onthulling 'reuzen' peilschaal

Gouderak, dat ongeveer twee meter lager ligt dan het gemiddelde zeeniveau, wil daarin verandering brengen. Op de peilschaal kunnen de bezoekers – en dat zijn er ongeveer 40.000 per jaar – aflezen op welke hoogte zich de zeespiegel (NAP) bevindt, hoe groot het verschil is tussen hoog en laag water in de Hollandsche IJssel, bij welke hoogte de waterkering bij Krimpen aan den IJssel sluit, wat de hoogte is van de huidige IJsseldijk bij Gouderak en hoe hoog het water stond tijdens de watersnoodramp van 1953.

De informatie op de peilschaal wordt ondersteund door foto’s en informatieve teksten. De peilschaal is volgens de initiatiefnemers van het zwembad een ‘beeldende voorbereiding’ voor de leerlingen van de Gouderakse basisscholen op hun jaarlijkse bezoek aan gemaal De Hooge Boezem in Haastrecht.

Harry Berkouwer, medewerker Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het project kon worden gerealiseerd dankzij bijdragen van de Rabobank, het Streekfonds Krimpenerwaard en het hoogheemraadschap.