Het Rotterdamse Dakenboek - nieuw gebruik van dak en stad

Het Rotterdamse Dakenboek - nieuw gebruik van dak en stad

Dakakker - Ossip van Duivenbode

Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland. Dat is onder meer een gevolg van de wederopbouw na het bombardement op 14 mei 1940. 14,5 miljoen vierkante meter plat dak waarvan 1 vierkante kilometer in het centrum ligt smachtend te wachten op invulling. Het Rotterdamse Dakenboek is een informatief en inspirerend boek over wat er allemaal al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn.

In het boek komen visionairs vanuit verschillende specialismen en aandachtsgebieden aan het woord over de rol van het dak in de toekomstige stad. Met ruim 30 voorbeelddaken laat het boek zien hoe Rotterdam nu al daken gebruikt voor wonen, werken en recreëren (rood), opvang van regenwater (blauw), natuur (groen) en energie (geel). Ook geeft het boek een doorkijkje naar toekomstige stadsontwikkelingen.

Groenblauwe daken

Ook voor een klimaatbestendige stad ligt oplossing op de daken. Door de klimaatverandering krijgen we immers steeds vaker met intense hoosbuien te maken. De stad kan zoveel water niet altijd aan, met wateroverlast op straat en in kelders tot gevolg. Waterschap en gemeente hebben al veel maatregelen uitgevoerd om deze overlast tegen te gaan. Maar voor de oplossing kunnen we ook omhoog kijken: veel platte daken zijn de perfecte plek om regenwater op te vangen en zelfs te hergebruiken. Benieuwd wat dat nu én in de toekomst betekent? Lees hieronder alvast een sneak preview van het boek! Het Rotterdamse Dakenboek is vanaf 4 november verkrijgbaar in de boekhandel.

Dit wordt de nieuwe standaard (pdf, 167 kB)


Demonstratiedak voor regenwateropvang (pdf, 525 kB)