Hoogheemraadschap past voor het eerst 100% gerecycled asfalt toe

Hoogheemraadschap past voor het eerst 100% gerecycled asfalt toe

100% gerecycled asfalt in Ouderkerk aan den IJssel

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard past voor het eerst 100% gerecycled asfalt toe voor een deklaag van een weg als proef op een deel van de Oudelandseweg en Lekkerkerkse Kerkweg in Ouderkerk aan de IJssel. Het is een innovatieve proef voor een duurzame toepassing. Hoogheemraad Paul van den Eijnden: “Hergebruik van grondstoffen kost minder energie en leidt tot minder uitstoot van CO2. Dit past volledig in ons doel om duurzamer te werken.”

Het waterschap voert  een  proef uit waarbij voor het eerst 100% gerecycled asfalt wordt toegepast voor de deklaag van een weg waar ook gemotoriseerd verkeer overheen gaat. Een deel van de Oudelandseweg en Lekkerkerkse Kerkweg, ruim 700 meter, wordt geasfalteerd met dit vernieuwende asfaltmengsel. Aan ‘oud’ asfalt dat is gefreesd van een bestaand wegdek wordt een volledig biologisch verjongingsmiddel toegevoegd, afkomstig van  dennenolie. Hierdoor wordt het ‘oude’ asfalt weer soepel en kan worden hergebruikt. “Dit sluit helemaal aan bij de circulaire gedachte om duurzaam te werken”, aldus hoogheemraad Paul van den Eijnden.  

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Volker Wessels-onderneming KWS Infra Rotterdam, producent van het 100% gerecycled asfalt. Directeur Jan de Morée: “Anderhalf jaar geleden hebben we de deklaag van een fietspad in Rotterdam geasfalteerd met 100% gerecycled asfalt. Voor het eerst passen wij dit nu toe in de deklaag van een weg voor gemotoriseerd verkeer, een  gezamenlijk initiatief met het hoogheemraadschap.” KWS Infra is altijd op zoek naar betere productietechnieken om schoner en energiezuiniger te produceren. Voor de productie van 100% gerecycled asfalt maakt zij gebruik van het speciale HERA-systeem bij de Asfaltcentrale Rotterdam, waarbij minder CO2 uitstoot plaatsvindt, minder geuroverlast ontstaat en de kwaliteit van bitumen in het asfalt behouden blijft.

100 % gerecycled asfalt wordt toegepast in Ouderkerk aan de IJssel

De proef met 100% gerecycled asfalt is onderdeel van het levensduur verlengend onderhoud van de Oudelandseweg en Lekkerkerkse Kerkweg in Ouderkerk aan den IJssel. De slechte delen van de weg worden aangepakt en voorzien van een nieuwe asfaltdeklaag. De werkzaamheden zijn 1 september afgerond. In de omgeving vinden tot medio december meer wegwerkzaamheden plaats. Zie voor meer informatie www.hhsk.nl/wegen.