Innovatieve zuivering voor zacht drinkwater officieel geopend in Krimpen aan de Lek

Innovatieve zuivering voor zacht drinkwater officieel geopend in Krimpen aan de Lek

De vernieuwde drinkwaterzuivering werd geopend door (vlnr) Marco Oosterwijk (Krimpen aan den IJssel), Ria Boere (Krimpenerwaard), Agnes van Zoelen (Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard) en Walter van der Meer (Oasen)

Op vrijdag 10 november is het vernieuwde Oasen zuiveringsstation Schuwacht in Krimpen aan de Lek officieel geopend. Hoogheemraad Agnes van Zoelen (Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard) en wethouders Ria Boere (Krimpenerwaard) en Marco Oosterwijk (Krimpen aan den IJssel) openden samen met Oasen directeur Walter van der Meer de innovatieve zuivering. Oasen gebruikt op Schuwacht membraantechniek om jaarlijks 3 miljard liter zacht water te maken voor de inwoners van Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Ouderkerk aan den IJssel.

Niet alleen de zuiveringsmethode is bijzonder op Schuwacht, ook zijn voor het eerst de technische processen van een hoogheemraadschap en een drinkwaterbedrijf op elkaar afgestemd. Hierdoor stroomt een reststroom van de nieuwe drinkwaterzuivering van Oasen via de rioolpersleiding naar de afvalwaterzuivering van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Zacht drinkwater biedt veel voordelen

Voor de inwoners van Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Ouderkerk aan den IJssel betekent de nieuwe zuivering vooral dat er zacht water uit de kraan komt. Zacht kraanwater biedt veel groene voordelen. Het water uit de kraan bevat minder kalk dan eerst, de hardheid is gedaald van 13,4 naar 7,8 graden Duits. Daardoor is er minder kalkaanslag op kranen en douchetegels. Ook is zacht water gunstig voor het energieverbruik van wamwater apparatuur. Een ander groot voordeel is de betere werking van zeep. Er is dus minder wasmiddel nodig voor een net zo schone was. Voordelen die goed zijn voor de portemonnee en beter voor het milieu.