Jeugdbestuurder Jasper blikt terug op jongerendebat

Jeugdbestuurder Jasper blikt terug op jongerendebat

Foto Jasper Peters

Woensdag 13 december organiseerde het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard samen met Waterschap Hollandse Delta en het Hoogheemraadschap van Delfland het Groot Rotterdams Waterdebat. Onze jeugdbestuurder Jasper Peters had een belangrijk aandeel in de organisatie en blikt terug:

"Op 13 december was het zover: het Groot Rotterdams waterdebat! Zes scholen gingen de strijd aan voor de hopelijk binnenkort befaamde titel. Natuurlijk was die niet zomaar te pakken te krijgen. De teams debatteerden in twee rondes tegen elkaar, waarna de twee teams met de meeste punten elkaar in de finale zouden tegenkomen.

In de debatten werd gediscussieerd over allerlei stellingen op het gebied van water en klimaat. Al deze stellingen worden ook daadwerkelijk bij de waterschappen zelf besproken en zijn dus zeer actueel en relevant. Zo gingen de debatten over bijvoorbeeld het verlagen van het waterpeil, invoeren van een tegeltaks of het verplicht stellen van een deelname in het dijkleger. Dit zijn niet alleen interessante onderwerpen voor de waterschappen, ook de deelnemende leerlingen hebben zich uitgebreid in alle stof moeten verdiepen en zijn zo dus ontzettend veel dingen over de taken en uitdagingen van het waterschap te weten gekomen. Dit bleek dus een verrassend goede manier om jongeren op eigen gelegenheid veel meer te weten te laten komen over de waterschappen, iedereen wil namelijk graag winnen.

Na twee stevige debatrondes, geleid door de jeugdwaterschappers en gejureerd door onder andere leden van het jeugdbestuur en een medewerker van het waterschap, waren we toe aan de finale. Deze werd geleid door een professionele debatleider en gejureerd door niemand minder dan de dijkgraven van de drie deelnemende waterschappen. Dit is natuurlijk ontzettend gaaf, het is immers niet elke dag dat leerlingen hier de kans toe krijgen. Daarnaast zijn de dijkgraven zeer gespecialiseerd in vooral onderwerpen die water betreffen, maar ook op het gebied van klimaatverandering. Oftewel een zeer professionele en deskundige jury, perfect!

In de finale tussen het Emmauscollege en het Dalton Barendrecht schoten de argumenten als een pijl naar de overkant, en werden ze vaak net zo snel teruggeschoten. Toch kan er maar een team winnen. Als het debat iets langer had geduurd was het tij misschien gekeerd, maar in de beginfase was het Emmaus volgens de jury toch te sterk voor het Dalton. Zij waren dan ook degenen die de felbegeerde eerste plaats mochten claimen. Van harte gefeliciteerd!

Al met al moet ik zeggen dat het debat een ontzettend geslaagde operatie was, die we met z'n allen met plezier hebben volbracht. Zelfs het van tevoren opgestelde tijdschema is in praktijk helemaal nagekomen! Zonder twijfel voor herhaling vatbaar, een leuke manier om de uitdagingen van het waterschap bij jongeren op de kaart te zetten!"

finale waterdebat