Open Dag zaterdag 13 mei 2017

Open Dag zaterdag 13 mei 2017

Nationale Molen- en Gemalendag

Op zaterdag 13 mei opent het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zijn deuren. Het is dan Nationale Molen- en Gemalendag en op deze dag kunt u van dichtbij beleven wat het waterschap allemaal doet.

Wij demonstreren onder andere de noodpompen die wij inzetten bij extreem veel regen en de maaiboot die de oevers van de watergangen maait. Wij geven u graag een rondleiding door een van onze gemalen, een unieke kans om eens binnen te kijken! Natuurlijk hebben wij ook voor de kinderen leuke activiteiten en de toegang is gratis. U bent tussen 10.00 uur en 16.00 uur van harte welkom op een van de volgende locaties:

Gemaal Verdoold

Kattendijk 1, 2831 EV Gouderak
Stap in de boot en vaar een stukje met ons door de polder achter  gemaal Verdoold. Het hoogheemraadschap en de Historische Vereniging Golderake vertellen u graag over het prachtige gemaal met visvriendelijke pompen en de geschiedenis. Ook de muskusrattenvangers zijn er om te vertellen over hun werk.

Gemaal Schilthuis

Oostplein 491, 3031 EP Rotterdam
Bij gemaal Schilthuis geven onze medewerkers u graag uitleg over de rol van het gemaal in het watersysteem van de stad Rotterdam. Er is een interactief digitaal scherm aanwezig waarop u het stedelijk watersysteem goed kan zien. Vrijwilligersorganisatie Gilde Rotterdam verzorgt rondleidingen en vertelt over het oude en het nieuwe gemaal Schilthuis. Ook vertellen wij u graag over alle ontwikkelingen op het gebied van klimaatadaptatie; projecten zoals waterpleinen en vergroening van de stad.

Gemaal De Kooi

Rottekade 1, 2661 JM Bergschenhoek
Bij het gemaal De Kooi kunt u binnen kijken en demonstreren wij de werking van noodpompen. Noodpompen zetten wij in wanneer er zoveel water valt dat onze gemalen hulp nodig hebben om het water af te voeren.

Gemaal Zuidplas

Kanaaldijk 29, 2741 PA Waddinxveen
Bij gemaal Zuidplas demonstreren onze enthousiaste medewerkers een maaiboot en noodpompen. Het Streekmuseum Krimpenerwaard is aanwezig om met kinderen klompjes te verven.

Ook kunt u een kijkje nemen bij een aantal molens zoals de Haastrechtse Molen in Gouda, de Prinsenmolen in Rotterdam en de Eendrachtsmolen in Zevenhuizen.

Voor meer informatie over deze open dag kunt u een kijkje nemen op www.hhsk.nl/nmg.