Open Monumentendag 9 september: ‘Boeren, burgers en buitenlui’

Open Monumentendag 9 september: ‘Boeren, burgers en buitenlui’

Historisch gemaal Beijerinck

Historisch gemaal Beijerinck, rijksmonument Reinier Blok en gemaal Verdoold openen de deuren. Op zaterdag 9 september openen het historisch gemaal Jan Anne Beijerinck, rijksmonument Reinier Blok en gemaal Verdoold de deuren. De Historische vereniging Golderake stelt de oudheidskamer in gemaal Verdoold open voor publiek.

Historisch gemaal Beijerinck 

Het Jan Anne Beijerinckgemaal, genoemd naar de waterbouwkundige die onder meer de Zuidplas heeft drooggelegd in de 19e eeuw, is het oudste nog functionerende elektrische gemaal van Nederland. Het wordt alleen gebruikt in geval van nood. Maar speciaal voor bezoekers tijdens de Open Monumentendag zal het gemaal de hele dag in werking worden gesteld.

U krijgt een rondleiding door het gemaal door mensen van de Stichting Beijerinckgemaal die het gemaal beheert. Van 10.00 uur tot 16.00 uur bent u welkom!

Adres gemaal Beijerinck

Bermweg 15, Capelle aan den IJssel

http://www.beijerinckgemaal.nl/

Rijksmonument gemaal Reinier Blok

Rijksmonument gemaal Reinier Blok

Het gemaal Reinier Blok uit 1878 bemaalde de polders van de gemeente Lekkerkerk, en is vernoemd naar de burgemeester van Lekkerkerk en schout van de polder. Het gemaal is in 2003 op een openbare veiling verkocht, en daarna verbouwd tot woonhuis. De relatief nieuwe dieselmotoren zijn daarbij verwijderd, maar de centrifugaalpompen uit 1911 en 1923, de elektromotor uit 1944, en de stoomketels uit 1878 zijn nog steeds aanwezig en te bekijken. De woonvertrekken van het gemaal zijn niet bezichtigen.

De huidige bewoners, Michel van Cappellen en Lisette Monden, nodigen u van harte uit om langs te komen van 10.00 – 17.00 uur!

Adres Reinier Blok

Breekade 2, 2924 AB Krimpen aan den IJssel

http://rijksmonumenten.nl/monument/516062/gemaal-reinier-blok/krimpen-aan-den-ijssel/

Gemaal Verdoold

Gemaal Verdoold

Het monumentale gemaal Verdoold in Gouderak is open voor publiek. De Historische Vereniging Golderake heeft hier haar kantoor en een tentoonstellingsruimte en verzorgt regelmatig een expositie, met dit keer als thema Boeren, Burgers en Buitenlui. De Beheerder van het gemaal is tot 14.00 uur aanwezig om mensen rond te leiden door het gemaal

Adres Gemaal Verdoold

Kattendijk 1, Gouderak

http://www.openmonumentendag.nl/monument/ouderkerk-gemaal-verdoold/