Samenwerking Oasen en hoogheemraadschap leidt tot zacht kraanwater in de Krimpenerwaard

Sinds begin juni is het water uit de kraan in Krimpen aan den IJssel, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel en Krimpen aan de Lek steeds zachter geworden. Dit is mogelijk door een intensieve samenwerking tussen het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en drinkwaterbedrijf Oasen.

Zacht water uit de kraan

Bij het zuiveringsproces van drinkwater komt een hoeveelheid afvalwater vrij. Dit afvalwater wordt via een speciale leiding vanaf het drinkwaterzuiveringsstation Schuwacht van OASEN afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie De Groote Zaag van het hoogheemraadschap. Door deze samenwerking is het mogelijk dat de hardheid van het drinkwater stapsgewijs kon dalen van 13,4 Duitse graden tot 7,8 Duitse graden.

Gebruikers van zacht water merken direct het verschil.  Het zachte water bevat namelijk veel minder kalk dan eerst. Het zachte water is gunstig voor het energieverbruik van warmwater apparatuur door de afname van kalkaanslag. Een ander voordeel is bijvoorbeeld de betere werking van zeep in combinatie met zacht water. Er is minder wasmiddel nodig voor de wasmachine. Zacht water heeft dus voordelen voor zowel het energieverbruik als het milieu. Het hoogheemraadschap stimuleert maatregelen die het energieverbruik reduceren; niet-duurzame energieopwekking is een belangrijke  factor bij klimaatverandering.

Was op Maat

Om aandacht te vragen voor het bewust doseren van wasmiddel start Oasen dit najaar de publiekscampagne ‘Was op Maat’. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard stimuleert deze actie, waarvoor u zich kunt aanmelden op  www.wasmaatje.nl. De actie leidt tot meer bewustzijn over energie en milieu. Op de site www.oasen.nl is meer informatie over de actie te vinden.

Publiekscampagne ‘Was op Maat’ van drinkwaterbedrijf Oasen