Stadspark op het Grotekerkplein officieel geopend

Stadspark op het Grotekerkplein officieel geopend

Vanmorgen is het stadspark op het Grotekerkplein bij de Laurenskerk in de Rotterdamse binnenstad officieel geopend. In het hart van de stad is er de afgelopen maanden gewerkt aan een groene oase waar je heerlijk tot rust kan komen. Het park is waterbestendig en werkt als een spons.

Tijdens hevige regenbuien wordt water tijdelijk opgenomen onder het grasveld. Hierdoor loopt het water niet meteen het riool in en voorkomen we zoveel mogelijk dat het riool overstroomt en wateroverlast ontstaat. Wethouder Eerdmans en hoogheemraad Van den Eijnden hebben het stadspark officieel geopend met akoestische muziek en een picknick met hapje en drankje op het gras. Precies waarvoor het park bedoeld is: genieten tussen het groen.


Foto: Gemeente Rotterdam

Wethouder Eerdmans: “Dit stadspark hebben we al aangekondigd in ons coalitieakkoord 'Op volle kracht vooruit'. Een echte Ken Doe stap om Rotterdam verder te vergroenen. Vlakbij toeristische trekpleisters als de Markthal kunnen bewoners en bezoekers de rust op zoeken, genieten van culturele activiteiten op het Stadspodium. Rotterdam is groener dan je denkt.” Het stadspark Grotekerkplein voegt een forse vergroening aan dit deel van de binnenstad toe. Naast de bomen die het plein al had zijn er extra bomen met flinke stam toegevoegd, heeft het park vakken met beplanting en is er veel gras om te picknicken of te spelen.

Hoogheemraad Paul van den Eijnden: “Het nieuwe park is een prachtige, groene plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Erg mooi om dat hier te combineren met het opvangen en infiltreren van regenwater, waardoor we wateroverlast zoveel mogelijk voorkomen. Overal in de stad liggen mogelijkheden om samen met gemeente en wijkbewoners aan een regenbestendig én aantrekkelijk Rotterdam te werken!”

Aanpak voor hoosbuien

Zware buien komen steeds vaker voor, waardoor er de kans op wateroverlast toeneemt. Daarom hebben we bij het stadspark Grotekerkplein samen met de gemeente Rotterdam maatregelen uitgevoerd voor een waterbestendig plein. Het stadspark houdt tijdens hevige regenbuien regenwater vast. Onder het gras ligt namelijk een zogenoemde lavakoffer. Dit is een dikke laag van poreuze stenen met een enorm absorberend vermogen. Deze lavakoffer neemt het regenwater op en geeft het langzaam af aan de grond eronder en eromheen. Door die vertraging kan de lavakoffer grote hoeveelheden water bufferen; veel meer dan normale aarde. Dit ontziet de riolering en gaat wateroverlast tegen. Daarnaast zorgt het groene plein tijdens hete perioden voor verkoeling.