Van roostergoed naar roostergoud

Van roostergoed naar roostergoud

Roostergoed afvalwaterzuivering

Wat voor de één stinkende drek is, is voor ons een bron van waarde. Het hoogheemraadschap neemt dit jaar deel aan de Circular Challenge van Bluecity010. Vier teams van studenten en pas-afgestudeerden gaan de strijd aan om in zes weken een businesscase te ontwikkelen voor het creëren van waarde uit een reststroom.

In toenemende mate verkent het hoogheemraadschap hoe ze het gebruik van grondstoffen kan terugdringen en reststromen beter kan benutten. Zo willen wij kosten bespraken en bij dragen aan duurzaamheid. Agnes van Zoelen, als bestuurslid verantwoordelijk voor de portefeuille duurzaamheid:

“Het is belangrijk om beter te kijken naar onze reststromen. Dit vormt immers de essentie van circulair werken. Deze challenge vormt een mooie pilot voor het circulair werken bij een waterschap”.

Wat is roostergoed?

Het hoogheemraadschap brengt roostergoed in als reststroom. Dat is het grovere materiaal dat mensen door het riool spoelen en op de afvalwaterzuiveringen achter de roosters blijft hangen. Denk hierbij aan bladeren, takjes, tasjes, bakjes, maandverband, condooms, telefoons, speelgoed etc.  Bij onze afvalwaterzuivering Kralingseveer alleen al hebben we jaarlijks rond de 130.000 kilo roostergoed. Dit wordt nu verzameld, geperst en vervolgens verbrand. Dat moet beter kunnen, vonden we.

Maandag 11 september is de Circular Challenge van start gegaan. De komende maand werken de studenten en pas afgestudeerden hard aan een idee om ons roostergoed om te zetten naar iets waardevols. Op vrijdag 20 oktober pitchen de kandidaten hun ideeën. Het winnende team ontvangt een geldprijs als startkapitaal om hun idee tot werkelijkheid te brengen. 

Kijk voor meer informatie over de challenge op http://www.bluecity.nl/memberships/blue-city-circular-challenge/