Uitagenda tijdens de Week van Ons Water

Uitagenda tijdens de Week van Ons Water

Watersafari

Van 1 t/m 12 mei is het weer Week van Ons Water. We organiseren dan weer diverse excursies zodat u het werk van ons hoogheemraadschap in de praktijk kunt zien. Voor de watersafari's geldt dat maximaal 25 personen zich kunnen opgeven dus wees er snel bij.

Ga mee op watersafari

Op vrijdag 3 en woensdag 8 mei organiseren het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Rotterdam twee watersafari’s. Wandel mee langs de big five in de stad: vijf projecten die Rotterdam klimaatbestendiger maken. Schrijf je snel in want er is slechts ruimte voor 25 personen per watersafari! Aanmelden voor de watersafari’s kan door een mail met je naam, telefoonnummer en ‘watersafari’ met datum te sturen naar waterloket@rotterdam.nl.

De beide watersafari's zijn inmiddels vol. Wees welkom op 11 mei bij onze awzi of bij Gemaal Kroes.

De watersafari’s starten beiden dagen aan het begin van de Westersingel (aan de kant van het Kruisplein) om 13.00 uur tot 15.30 uur.

Vrijdag 3 mei - Watersafari Rotterdam Centrum

Op 3 mei gaan we vanaf de verborgen waterberging (1) onder het Kruisplein naar de waterbergende Westersingel (2). Dan lopen we langs rioolgemaal Westersingel (3) door naar de Museumparkgarage voor een uniek kijkje in de ondergrondse waterberging (4). Bij hevige regen kunnen we hier tijdelijk 10 miljoen liter water opslaan. We sluiten de safari af met een drankje in filmhuis Kino om onze eigen vochthuishouding weer op peil te brengen en de regentuin (5) kunnen bewonderen.

Woensdag 8 mei - Watersafari Rotterdam Noord

Op 8 mei komen we vanaf de ‘stedelijke uiterwaarden‘ van de Westersingel (1) ook bij de waterberging onder het Kruisplein (2). Daarna lopen we door naar het wereldberoemde waterplein Benthemplein (3). We lopen door naar de Regentuin (4) in het Zomerhofkwartier. Ontdek hier de slimme regentonnen en doe groene inspiratie op. Via de Luchtsingel gaan we de DakAkker (5) op; het eerste grote oogstbare dak in Nederland. Hier wordt regenwater gebruikt om groenten, fruit en kruiden te verbouwen. Hier treffen we ook het Slimdak aan: een uniek slim waterbergend dak. Met uitzicht op de skyline sluiten we hier af met een drankje.

Zaterdag 11 mei – Excursies bij awzi Kralingseveer met windturbine

Van 10.00 tot 16.00 uur stellen we onze afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer (Rivium Promenade 27, Capelle a/d IJssel) open voor publiek. Medewerkers geven hier voor u een rondleiding over het terrein: hoe maken we het afvalwater schoon en hoe halen we hier energie uit? Ook kunt u deze dag een kijkje nemen in de windturbine van HVC. Kom na de rondleiding pannenkoeken eten of geniet van een lekker ijsje.

Zaterdag 11 mei - Nationale Molen- en Gemalendag

Van 10.00 tot 16.00 uur stellen wij ons unieke gemaal Abraham Kroes (Schielandse Hoge Zeedijk West 5, Moordrecht) open voor het publiek. We geven uitleg over het gemaal en het diepste punt van Nederland. Doe mee met een calamiteitenoefening op de dijk! We laten zien hoe het stedelijk gebied verandert in een groene ruimte met de klimaattafel en met onze dijktafel kunt u de faalmechanisme aan een dijk zien. Kom rondvaren met De Libra van gemaal Abraham Kroes naar molen De Windlust. De kinderen kunnen klompjes verven of een lekker ijsje eten. Er is workshop wilgentenen vlechten (10.00 uur en 13.00 uur) maar u kunt zich hiervoor niet meer aanmelden. 

Ook bij de volgende molens en gemalen in ons gebied kunt u op 11 mei (10-16u) een kijkje nemen:

  • Gemaal De Hooge Boezem, Hoogstraat 31 in Haastrecht
  • Gemaal Jan-Anne Beijerinck, Bermweg 13-15 in Capelle aan den IJssel
  • Molenviergang in Zevenhuizen
  • Prinsenmolen, Prinsemolenpad 72 in Rotterdam
  • Molen Beneden Haastrecht, Provincialeweg West 64 in Gouda 
  • Molen Windlust, Kortenoord 3 in Nieuwerkerk aan den IJssel