Droge voeten dankzij groene tuinen

Droge voeten dankzij groene tuinen

Operatie Steenbreek Waddinxveen

Groene tuinen zijn belangrijk! De gemeente Waddinxveen en Willemstein Hoveniers enthousiasmeerden afgelopen zaterdag 2 juni bewoners hun tuinen te vergroenen tijdens de eerste actie van Operatie Steenbreek in de Zuidplas.

Bewoners konden een tegel uit hun tuin inleveren bij de gemeentetent aan de Zuidplashof, in ruil daarvoor kregen zij een mooie gratis tuinplant en vrijblijvend advies van de hovenier over het vergroenen van hun tuin. Wethouder Gezina Atzema trapte de actie op passende wijze af door een tuintegel kapot te slaan onder luid applaus van omstanders en jongeren van de plaatselijke scouting, die ook een kijkje kwamen nemen bij de actie.

Dagelijks bestuurder Dorenda Gerts was namens ons hoogheemraadschap bij deze Operatie Steenbreek aanwezig, zij vindt dit soort initiatieven erg goed. “Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren. Daarnaast zorgen versteende tuinen ervoor dat het water, na een heftige regenbui, minder gemakkelijk weg kan lopen. Het resultaat is een enorme druk op het riool en wateroverlast in de buurt, dus: Tegel eruit, groen erin!” Aldus de waterschapsbestuurder.

Zuidplas is een laaggelegen wijk in Waddinxveen. Het wateroverlast is daar daarom wat groter dan in andere wijken. Dit is de reden dat de gemeente ervoor gekozen heeeft om de eerste actie in Zuidplas te starten. Bij een vervolgactie kiest de gemeente een andere wijk in Waddinxveen.

TUINMETAMORFOSE

Tijdens de actie werd ook een gratis tuinmetamorfose verloot in het kader van Operatie Steenbreek. Alle mensen met een versteende voortuin en met de wens deze te vergroenen mochten meedoen en tot 30 mei een foto van de versteende tuin naar de gemeente mailen. Houd de facebookpagina van de gemeente in de gaten voor een volgende Operatie Steenbreek en andere activiteiten in Waddinxveen: www.facebook.com/duurzaamwaddinxveen of kijk op de website www.waddinxveen.nl.