GeoWeek: schoolklassen op bezoek bij ons waterschap

GeoWeek: schoolklassen op bezoek bij ons waterschap

Op 28 mei gaat de 12e editie van de GeoWeek van start. En dit jaar is er een recordaantal deelnemers; 7000 leerlingen verspreid over heel Nederland doen mee. De GeoWeek is een initiatief van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). Tijdens deze week gaan leerlingen tussen de 10 en 15 jaar op expeditie met aardrijkskunde. Professionals uit de bodem-, water- en geo-informatiesector organiseren een bedrijfsbezoek, veldwerk of gastles en delen zo hun expertise.

Waterbeheerders van de toekomst

Door ‘zelf te doen’ kunnen leerlingen de leuke en technische kanten van het vak aardrijkskunde en de beroepspraktijk van geografie ontdekken. Leerlingen in heel het land gaan onder andere aan de slag met het bouwen van dijken, waterberging in de stad, veldwerk langs de rivier, waterbeheer in de polder. Misschien creëren deze expedities onze waterbeheerders van de toekomst.

Waterplein Benthemplein

Hoe houden we de laagste polder van Nederland droog?

Leerlingen van vier middelbare scholen uit ons gebied duiken volgende week in de wereld van het waterbeheer: professionals van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard leiden leerlingen van het Emmaus College (vwo2) en het Melanchthon De Blesewic (havo4) door Rotterdam voor waterwandelingen over hoe we het water in goede banen leiden bij hevige regenbuien. Leerlingen van het GSR (havo2) krijgen een excursie in de Zuidplaspolder met een bezoek aan ons unieke gemaal Abraham Kroes: hoe houden we de laagste polder van Nederland droog en wat kunnen we doen tegen bodemdaling? En leerlingen van het Libanon Lyceum hebben onderzoek gedaan naar welke maatregelen mogelijk zijn tegen wateroverlast in de Rotterdamse wijk Crooswijk. Die zullen ze tijdens de GeoWeek aan onze hoogheemraad Agnes van Zoelen presenteren.

Vraag ook een excursie aan

Wilt u ook met uw klas een rondleiding, gastles of excursie door het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard? Vul dan ons aanvraagformulier in.

Lees dit artikel over hoe de GeoWeek het waterbewustzijn van leerlingen vergroot.