Het Prins Alexanderplein kleurt blauw en groen

Het Prins Alexanderplein kleurt blauw en groen

Vanaf maandag 2 juli wordt gewerkt aan een metamorfose van het Prins Alexanderplein, het centrum van Prins Alexander. Voor een periode van twee jaar kleurt het plein blauw en groen. Deze kleuren zijn een verwijzing naar de veenpolder waaruit ooit de Alexanderpolder verrees en naar het feit dat de polder 6 meter beneden NAP ligt.

Het gekleurde plein vormt zo een symbool voor de trots op het in toom houden van de watertoevoer in de polder, waardoor we dagelijks droge voeten houden. En het verwijst naar het vele water en groen in Prins Alexander waardoor het er zo fijn wonen en recreëren is.

Waterbeheer

Naast het aanbrengen van de blauwe kleur op het plein, worden afbeeldingen van polderlandschap aangebracht op het gebouw tegenover Stadswinkel Prins Alexander. Waterbeheer is tegenwoordig actueler en urgenter dan ooit; een van de redenen waarom voor deze tijdelijke metamorfose van het plein werd gekozen.

Het Prins Alexanderplein heeft de potentie een centrumfunctie te vervullen: een plek waar mensen verzamelen en elkaar ontmoeten, waar het levendig is en waar regelmatig van alles te doen is, een plek waar je medebewoners, ondernemers en bezoekers ontmoet en leert kennen.

Trots op de polder

De metamorfose van het plein is een tijdelijke ingreep en is een ontwerp van het Rotterdamse ontwerpbureau 75B. Naast een verwijzing naar de Polder en het Water, vormt het blauwe plein een markering van het centrum van Prins Alexanderpolder, een stadsdeel met bijna 100.000 inwoners en dagelijks 40.000 passanten. Het tijdelijke kunstwerk wil al deze mensen zowel de trots op de polder laten zien, als de urgentie van goed watermanagement in een gebied dat daar dagelijks mee te maken heeft.

De tijdelijke metamorfose van het Prins Alexanderplein vindt plaats in opdracht van Stichting Hart voor Prins Alexander. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is een van de partners.