Innovatieve regenwateropvang Slimdak opent op 1 juni

Innovatieve regenwateropvang Slimdak opent op 1 juni

Het Rotterdams Milieucentrum heeft met steun van het hoogheemraadschap het Slimdak aangelegd: een ‘groenblauw’ dak dat duizenden liters regenwater kan opvangen. Een mooi staaltje vernuft op de DakAkker bovenop het Schieblock.

Goed voorbeeld

Op 1 juni, tijdens de Rotterdamse Dakendagen, vindt de officiële opening plaats. Hoogheemraad Paul van den Eijnden is erbij om dit moment met de initiatiefnemers te vieren. “Het doel van dit innovatieve project is om aan te tonen dat slimme, blauwe daken kunnen bijdragen aan een klimaatbestendige stad. We hopen hiermee natuurlijk vooral anderen te inspireren tot aanleg van een eigen Slimdak. Goed voorbeeld doet immers goed volgen!”

Het is blauw, groen en slim…

Het ‘blauw’ van dit slimme dak bestaat uit een verzameling stevige kratten die een grote bufferruimte voor regenwater vormen. Bovenop deze laag ligt het frisse groen: een laag sedum en andere planten. Dit zorgt niet alleen voor een mooi beeld, groen biedt bovendien ook verkoeling tijdens warme perioden.

Slimdak impressie

Een computergestuurde klep zorgt op basis van de weersverwachting dat er voldoende bergingsruimte beschikbaar is vóór de bui valt. Zodra de bui losbarst, wordt het water vastgehouden en pas na een hoosbui wordt het afgevoerd. Zo zorgt het Slimdak ervoor dat het riool minder snel volstroomt en overloopt wanneer de nood het hoogst is. Of dat het water – nog slimmer – kan worden hergebruikt om de DakAkker bij droogte van water te voorzien.