Jeugdbestuurder Jasper neemt afscheid en blikt terug

Jeugdbestuurder Jasper neemt afscheid en blikt terug

Jasper Peters

De termijn van Jasper Peters (18) als jeugdbestuurder van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zit er op. In de Verenigde Vergadering van 28 maart bedankt dijkgraaf Hans Oosters hem voor zijn enthousiaste inzet voor het waterschap. In zijn laatste blog blikt Jasper terug op de afgelopen twee jaar als jonge bestuurder:

"Het is bijna niet te geloven, maar mijn tijd als jeugdbestuurder van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zit er alweer op. Als de dag van gisteren kan ik me nog herinneren hoe ik twee jaar geleden zenuwachtig naar het sollicitatiegesprek ging. De voornaamste reden om me aan te melden was de interesse op het gebied van watermanagement, want voordat ik überhaupt wist dat het waterschap bestond waren al die dijken en gemalen gewoon vanzelfsprekend. 

In mijn tijd bij het waterschap, en dan vooral in de spoedcursus watermanagement die ik aan het begin van mijn loopbaan heb gevolgd, ben ik ontzettend veel te weten gekomen over de waterhuishouding in en rond Rotterdam. Eigenlijk in heel Nederland. Want ons hoogheemraadschap is niet het enige waterschap dat helpt bij de waterhuishouding, in totaal zijn er 21 waterschappen in Nederland met elk hun eigen gebied. Al deze andere waterschappen hebben een jeugdbestuurder, en vier keer per jaar ging ik samen met hen op stap. Deze bijeenkomsten waren niet alleen heel erg gezellig maar ook ontzettend leerzaam voor alle jeugdbestuurders. 

Zo hebben we nog veel meer geleerd over waterhuishouding, soms hoe deze geregeld was in een specifieke stad, bijvoorbeeld Kampen. Of hoe het water in het gehele gebied netjes in de rivieren blijft. Daarnaast ben ik heel veel in contact gekomen met verschillende experts op het gebied van watermanagement en ervaren bestuursleden. Daarnaast heb ik geprobeerd de kennis over de taken van het waterschap bij jongeren te vergroten via educatie. Ik heb gastlessen gegeven, blogs geschreven, meegeholpen bij evenementen en diverse activiteiten voor jongeren georganiseerd. Bijvoorbeeld het Groot Rotterdams Waterdebat, dat naar mijn idee een zeer groot succes was, en erg veel enthousiaste jongeren heeft opgeleverd.

Ik heb bij het waterschap dus ontzettend veel geleerd, en nog belangrijker: we hebben er samen voor gezorgd dat andere jonge mensen ook veel hebben geleerd over het waterbeheer! Maar het wordt tijd dat ik het stokje aan een nieuwe jeugdbestuurder doorgeef. Mijn tip voor haar: Wees niet bang om de eerste stap richting een nieuw avontuur te zetten, en na die eerste stap volgt vanzelf de rest."

Jasper Peters