Jonge snoeken weer naar Bergse Plassen

Jonge snoeken weer naar Bergse Plassen

Jonge snoekjes

Op vrijdagochtend 25 mei hebben onze medewerkers ruim 400 jonge snoeken overgezet van de paaiplaats in het Berg- en Broekpark naar de Bergse Plassen in Rotterdam-Schiebroek. Dit gebeurt ieder jaar voor de zomer en is goed voor de waterkwaliteit in de plassen.

Een balans van vissoorten heeft een positieve invloed op de waterkwaliteit in de Bergse Plassen. De paaiplaats draagt bij aan een gezonde snoekstand. De snoeken vinden het heerlijk in de paaiplaats, maar als ze daar zouden blijven, eten ze elkaar op. Daarom worden ze gevangen en in de plas uitgezet.

Om de snoeken vanaf de snoekenpaaiplaats de Bergse Plassen in te laten zwemmen is de stuw de afgelopen weken stapsgewijs lager gezet. Het water stroomt dan langzaam van het ondergelopen grasland terug en de snoeken kunnen mee zwemmen. Niet al het water kan via de stuw wegstromen. De jonge snoekjes, zo'n 8 centimeter lang, die nog achterblijven worden met behulp van een visvriendelijke pomp naar de plas overgezet. De vissen die uit de paaiplaats komen worden door onze medewerkers in netten opgevangen, geteld en een aantal gemeten en in de plassen uitgezet. Zo weten we hoeveel jonge snoeken de paaiplaats dit jaar oplevert.

Bergse Plassen visnet

 

Jonge snoeken Bergse Plassen