Nieuwe mijlpaal gemaal Bergweg Zuid

Nieuwe mijlpaal gemaal Bergweg Zuid

Veel belangstelling voor de diepe bouwput van het gemaal (beeld: Trees Borkus)

De bouw van gemaal Bergweg Zuid in Bergschenhoek is in volle gang. Op woensdag 2 mei bereikten we de volgende mijlpaal in de bouw. De aannemer rondde de boring van de eerste van twee persleidingen af.

 Deze forse buizen zorgen straks voor de aan- en afvoer van water bij het gemaal. De boring is bijzonder, omdat er geen trillingen vrijkomen en eventuele overlast minimaal is. Ook het verkeer op de bovengelegen weg kon gewoon doorgaan terwijl de speciale boorkop – slechts enkele beschikbaar in Europa – zijn werk deed.

Door de bouw van het gemaal willen we de waterkwaliteit van de Bergse Plassen in Rotterdam verbeteren. Dit doen we door te voedselrijk water om de Bergse Plassen heen te leiden. Daarmee voorkomen we dat dit voedselrijke water voor buitensporige algengroei – en overlast – in de plassen zou zorgen.

Dorenda Gerts bij de bijzondere boorkop

Hoogheemraad Dorenda Gerts nam poolshoogte bij het project en is blij met de voortgang: “Een mooi moment, geweldig om de technische innovatie te zien die hierbij komt kijken. We werken tot meer dan twintig meter ondergronds, om straks bovengronds te zorgen voor schoon water én droge voeten”.

Voorbereid op de toekomst

Met het project wordt ook de afvoer van water uit Schiebroek verbeterd en de bergingscapaciteit in het gebied beter benut. Zo krijgen we een robuustere waterhuishouding, die beter overweg kan met de steeds zwaardere hoosbuien. Het gemaal kan na oplevering 120.000 liter water - ongeveer duizend gevulde badkuipen - per minuut verpompen.

Het water vanuit Hillegersberg en Schiebroek stroomt straks onder de Ankie Verbeek Ohrlaan, via het nieuwe gemaal, door naar het Lage Bergse Bos en gemaal Lansingerland. Van daaruit zetten we het water op de Rotte. Omdat de rijksweg A16 wordt doorgetrokken, gaat het nieuwe gemaal daarnaast het water op peil houden in het Molenlaankwartier in Hillegersberg.