Nieuwe stuw in Bleiswijk beter opgewassen tegen hoosbuien

Nieuwe stuw in Bleiswijk beter opgewassen tegen hoosbuien

Illustratie stuw Bleiswijk

Stuwen worden geplaatst om het waterpeil te regelen en om te voorkomen dat lager gelegen gebieden overstromen bij hoosbuien. Maar ook om water langer vast te houden in hoger gelegen gebieden en zo te voorkomen dat deze gebieden verdrogen.

Wat is een stuw?

Een stuw is een waterbouwkundig kunstwerk om het waterniveau te beïnvloeden. Stuwen kunnen vast of regelbaar zijn. Een vaste stuw geeft altijd hetzelfde waterpeil. Bij een regelbare stuw is er een inrichting (bijvoorbeeld een klep) die ervoor zorgt dat er in verschillende periodes een ander peil kan worden ingesteld. Dit is het geval bij de nieuwe stuw in Bleiswijk.

Voorheen was de stuw, die zich bevindt in de watergang langs het recreatiegebied, aan de Kooilaan nabij de kruising met de Grote Molen, alleen te bedienen met de hand. Hierdoor kon niet snel genoeg gezorgd worden voor het juiste waterpeil.

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft samen met de direct omwonenden, Staatsbosbeheer en de gemeente Lansingerland gewerkt aan de nieuwe stuw. De nieuwe stuw is geautomatiseerd en kan op afstand anticiperen op de hoeveelheid neerslag. Zo houden we droge voeten!